A cikk XY az Instax megbízásából készült.
2024.7.31 18:28
Olvasási idő 2:37
Maier Péter

Megtaláltuk a tökéletes instant fényképezőgépet fesztiválozáshoz: Ez az Instax WIDE 400

Megtaláltuk a tökéletes instant fényképezőgépet fesztiválozáshoz: Ez az Instax WIDE 400
Forrás Fujifilm Instax
DESIGN FOTOGRÁFIA FOTÓK

Rengeteg oka van annak, hogy kötődünk az analóg vagy instant fotótechnológiákhoz. Például, mert általuk közösségi élmény lesz a fényképezés, akárcsak egy fesztivál.

Anyáink mai napig nem értik, miért használunk olyan technológiákat a pillanatok megörökítésére, amiket százszor meghaladott már a fejlődés. „Nemhogy örülnél neki, hogy már nem kell annyit bajlódni vele“ – mondják. Csak hát az a helyzet, hogy sok-sok oka van annak, hogy miért választunk analóg vagy instant fényképezési módszereket.

Miért hódít a old-school fényképezés egy digitális világban?

A filmelőhívó üzletek virágoznak, minden második ember Instagramján filmes vagy instant képeket látunk, már-már közhellyé vált az analóg fotózás. Miért zúgott bele a generációnk a tökéletlen fotókba, a filmes fényképezés színeibe és a kézzel fogható fényképekbe?

A nosztalgiának nyilván nagy jelentősége van ebben, hiszen a mi korosztályunk még valamennyire beleszületett azokba az évekbe, amikor az emberek filmes vagy instant gépekkel járták a világot, és mégis mi határozhatná meg jobban egy fiatal felnőtt generáció esztétikai korszellemét, mint az a vizualitás, ami a gyerekkorát idézi meg?

A Fujifilm Instax WIDE 400 tökéletes a kézzel fogható csoportképek vagy szelfik elkészítésére
A Fujifilm Instax WIDE 400 tökéletes a kézzel fogható csoportképek vagy szelfik elkészítésére Forrás Fujifilm Instax

De nem lehet mindent csak a nosztalgiára fogni. Az old-school fotózás vonzereje ugyanis ennél jóval komplexebb. Az analóg fotózók körében elég népszerű David Sax kanadai újságíró 2016-os műveAz ​analóg bosszúja, amelyben a következőt írja:

„Minél több képet csinálsz, annál jelentéktelenebbé válnak. Feltöltöd őket egy online felületre, és ott elvesznek a rengeteg digitális információ között.”

Ezzel pedig rettentő nehéz vitatkozni, hiszen így működik az emberi értékválasztás: ha valamiből több van, kevesebbet ér. Te is sokszor elgondolkodtál azon, hogyan fogják a gyerekeid a régi családi albumokat lapozgatni, ha azok az albumok Drive-mappák lesznek, és a DSC20240729_12.jpg és a DSC20240729_13.jpg gyakorlatilag ugyanazt a pillanatot örökítik majd meg, csak egy-két másodperccel később fotózva? Elég nehéz lesz őket képernyő előtt marasztalni szemben azzal, ha leültök együtt a kanapéra, lapozgatjátok a kézzel fogható albumot, és elmesélitek a képekhez fűződő sztorikat.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

Persze, maga az analóg és instant képek esztétikája is fontos szempont: sokan fordulunk felé csupán azért, mert gyönyörűek rajta a színek, és nem érdekel minket, hogy nem utánozzák le pontosan azt, amit a szem lát. És, valljuk be, azt se bánjuk annyira, hogy a technikai minőségük visszamaradottabb, hiszen jobban nézünk ki akkor, ha nem túlságosan részletes rólunk egy fénykép. Magunk között, ez sem utolsó szempont.

"Minél több képet csinálsz, annál jelentéktelenebbé válnak" – mondja David Sax.
"Minél több képet csinálsz, annál jelentéktelenebbé válnak" – mondja David Sax. Forrás Fujifilm Instax

Az Instax WIDE 400 lesz a kamera, amit majd fesztiválra viszel

A Fujifilm Instax gépek tökéletesen reprezentálják, milyen élmény is a fizikai formátumú fotók készítése, ráadásul ezt nagyon felhasználóbarát és egyszerű módon nyújtják. „Don't just take, give“ – szól a termék mottója, ami visszaadja azt, hogy az instant fotózás mindenképpen egy közösségi élmény. 

Épp úgy, mint a fesztiválozás, amire tökéletes választás lehet a legújabb Instax-kamera, a WIDE 400, amely a 300 upgrade-elt utódja. A fejlesztések ráadásul elég szignifikáns újdonságokkal bírnak: extra időzítő karral rendelkezik, ráadásul állványra is rögzíthető, tehát úgy tudsz vele csoportképeket készíteni, hogy te – a fotós – nem maradsz le a képről.

Az Instax WIDE 400 állványra is helyezhető
Az Instax WIDE 400 állványra is helyezhető Forrás Fujifilm Instax

Az Instax WIDE 400 a legnagyobb Instax-filmmel kompatibilis (ezért hívják wide-nak értelemszerűen), ami duplája a közismert Instax-minifilmnek, és gyakorlatilag a klasszikus előhívott fotók méretéhez közelít.

Kiemelt tartalom
Szűkebb körben, kisebb területen, de ugyanazzal a vibe-bal tartották meg idén az Inotát – Fotóbeszámolónk a kétnapos buliról Szűkebb körben, kisebb területen, de ugyanazzal a vibe-bal tartották meg idén az Inotát – Fotóbeszámolónk a kétnapos buliról 2024.7.17 10:48

Készíthetünk vele közeli képeket, és nagyon jól minimalizálja a kockázatát annak, hogy rosszul sikerülnek majd a fesztiválos szelfijeid, ugyanis a géphez jár egy szelfitükrös extra lencse, amit fel lehet pattintani a gép „orrára”. 

Az instant fotózásban a legjobb, hogy közösségi élmény, akárcsak egy fesztivál
Az instant fotózásban a legjobb, hogy közösségi élmény, akárcsak egy fesztivál Forrás Fujifilm Instax

De alkalmas távoli képek és tájfotók készítésére is, ugyanis van egy 3 méter–végtelen fókusz módja, amivel szélesebb látószögben fotózhatunk. Ez nem csak tájképeknél, de csoportfotóknál is hasznos lehet.

És hogy miért tökéletes még a fesztiválélmények megörökítésére? Az esetek jelentős részében nem napfényben fényképezkedünk, az Instax WIDE 400 vakuja ugyanakkor gyenge környezeti fényben is megállja a helyét. Ráadásul tudjuk jól, hogy a „vakuesztétikának“ is meg van a maga baja, főleg, ha TikTok-videókat csinálunk a fesztiválozás legjobb pillanatainak megosztására.

Az Instax WIDE 400 egyszerű, praktikus, csoportfotó-kompatibilis, ráadásul maga a gép is jól néz kiAz Instax WIDE 400 egyszerű, praktikus, csoportfotó-kompatibilis, ráadásul maga a gép is jól néz kiAz Instax WIDE 400 egyszerű, praktikus, csoportfotó-kompatibilis, ráadásul maga a gép is jól néz kiAz Instax WIDE 400 egyszerű, praktikus, csoportfotó-kompatibilis, ráadásul maga a gép is jól néz ki
Galéria megtekintése
(5)

Mindezek mellett a WIDE 400-nak van még egy elég nagy erénye, aminek nem sok köze van a fényképekhez, amit készít, de azért mégis csak fontos: baromi jól néz ki ebben a matcha green árnyalatban, úgyhogy nem csak vele, hanem róla is menő fotókat készíthetünk, mondjuk egy matcha latte mellett.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!