2024.8.4 9:52
Olvasási idő 6:03
Nóra Szász

Koraérett Z-k és örök fiatal Y-ok: tényleg gyorsabban öregszik a Z generáció?

Koraérett Z-k és örök fiatal Y-ok: tényleg gyorsabban öregszik a Z generáció?
Forrás Larysa Vdovychenko/ Getty Images
ÉLETMÓD KÖZÖSSÉGI MÉDIA KYLIE JENNER SZÉPSÉG SZÉPSÉGIDEÁL

Társadalmunk az örök fiatalság bűvöletében létezik, azonban mintha zsenge koruk ellenére épp a Z generáció tagjai tűnnének idősebbnek. Valóban gyorsabban öregedne ez a generáció, mint elődjeik?

Társadalmunk a fiatalság megszállottja. Nem meglepő ez, hiszen minden lehetséges felületen kivasalt arcú emberekkel találkozhatunk, akiken nemhogy egy ránc sincs, de még a pórusaik is eltűntek. Közben elmosódtak a határok a generációk között, és lassan lehetetlenné válik pontosan megsaccolni az illetők korát. Sokan azzal magyarázzák ezt, hogy a Z generáció tagjai gyorsabban öregednek, mint a náluk idősebbek, de vajon tényleg igaz ez, vagy valami más ok állhat a háttérben?

Kylie Jenner mindössze 26 éves, de januárban a párizsi divathéten sokak szerint akár egy gazdag középkorú anyukának is elment volna. A szeme alatti duzzanatok nem egy olyan személyre utaltak, akinek a frontális lebenye épp, hogy befejezte a fejlődését. A rengeteg spekuláció és arcáról tett komment a Kardashian-klán reality műsora szerint pedig igencsak megviselte Kylie-t.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

VIVA.CO.ID (@vivacoid) által megosztott bejegyzés

 Bár semmilyen formában nem elfogadható a másik ember külsőjének ócsárolása, az ő esetében nehéz együttérzőnek lenni, amikor bár nyilvánvaló volt, hogy már 16 évesen feltöltette az ajkait, mégis elhitette a fiatal lányokkal, hogy attól lettek nagyobbak, hogy egy kis műanyag pohárkát szívogatott. Az pedig már nem érdekelte, hogy követői ezreinek lett véraláfutásos a szája a kis füllentése miatt, amikor 2015-ben a Kylie Jenner Lip Challange nevű kihívás elárasztotta a világhálót. Azóta már elismerte, hogy nem egy “méhecskecsípéstől“ lett nagy az ajka, és feltöltette az arcát, de továbbra is tagadja, hogy bármilyen plasztikai beavatkozást végeztek volna ezen a testrészén (a mellnagyobbítást szintén nyíltan vállalja).

@radyrahbanmd Kylie Jenner Speculations. Have you seen the recent video of Kylie Jenner at Paris Fashion Week? What do you think? Did she or did she not have under eye filler? There’s been recent videos and photos of beauty icon, Kylie Jenner, circulating and sparking controversy about her facial filler and why it’s making her look so much older than her age. What I assume Kylie is experiencing is edema due to filler in the tear trough/mid face, which is relatively common. Hyaluronic Acid based filler is hydrophilic, meaning it absorbs water to itself, which can lead to swelling. So what’s the solution? The good news is this issue is common and can be easily fixed by injecting an enzyme called hyaluronidaise into the affected area, dissolving the filler and giving you the opportunity to start over. Regardless, we still think Kylie looks beautiful! Have any other questions about filler? Ask in the comments below 👇 #kyliejenner#filler#boardcertifiedplasticsurgeon♬ original sound - Dr. Rady Rahban

 

De nem Kylie az egyetlen huszonéves, akinek megjelenése megtéveszti a külvilágot. A Love Island című reality-ben szereplő hölgyek is jócskán érettebbnek tűnnek valós életkoruknál, olyannyira, hogy még egy plasztikai sebész sem tudta azt pontosan belőni: a húszas éveik elejét taposó lányokat a szakember rendre a 35-45 éves korosztályba sorolta.

@barrettplasticsurgery Time to pull their nurse injectors for a quick chat👨🏼‍⚕️👀💉 Should I do a part 2 when the Casa Amor episode releases? #loveisland#loveislanduk#harriet#samantha#plasticsurgery#plasticsurgeonsoftiktok#plasticsurgeon#nicoleloveisland#jessloveisland#fillers#filler#naturalornot#guesstheirage♬ original sound - teeharpo

Ezek az esetek látszólag további bizonyítékként szolgáltak abban a már amúgy is heves vitában, miszerint megfordult a természet rendje, és míg az Y generáció tagjain (1980 és 1996 között születettek) úgy tűnik, nem fog az idő vasfoga, a Z generáció (1997-2012)  sokkal gyorsabban öregszik. Van ebben igazság? A válasz egyszerre igen és nem.

Mitől öregszünk?

Az öregedés az egyik legtermészetesebb folyamat, senki sem tudja kivonni magát belőle, előbb vagy utóbb, de mindenkinél bekövetkezik. Kezdetben a divatmagazinok, később pedig az internet és a közösségi média elterjedésével azonban teljesen irreális elképzelés alakult ki arról, milyen jelek árulkodnak az ember arcán az évek múlásáról, különösen az online legtöbb időt töltő Z generáció fejében.

Kiemelt tartalom
7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 7 vad testközpontú Insta-fiók, ami keveri a szexualitást a művészettel 4 nappal ezelőtt

Számos tényező befolyásolja, hogy kinél, mikor és milyen tempóban kezdenek kiütközni az öregedés jelei, a két legfontosabb azonban egyértelműen a napsugárzás és a dohányzás. A Z generáció azonban a legtudatosabb nemzedék a bőrápolás terén és a dohányzás sem olyan menő már körükben, mint pár évtizede. (Bár az újabban nagyon népszerű vaping és az Elf Barok szintén rendkívül károsak.) Emellett az életmód, az étrend, a genetikai adottságok, a stressz, a gravitáció, a napi arcmozgás, az elhízás, sőt, még a légszennyezés és az alvási pozíció is befolyásolja a folyamatot.

Ebből logikusan következik, hogy azok az emberek, akik hosszabb ideig vannak kitéve ezeknek a hatásoknak, öregebbnek néznek ki, mint azok, akiknek kevesebbet kellett harcolni a földi elemekkel. Ez alapvetően igaz a Z generációra is.

Koraérett fiatal felnőttek és örök fiatal millenniumi generáció?

Valójában nincs szó arról, hogy biológiai értelemben gyorsabban öregedne a Z generáció, inkább a szociális percepció az oka ennek a jelenségnek. Gyakran a médiában, közösségi platformokon nagy nyilvánosságot elérő gen Z-k személyes stílusa, életvitele, anyagi körülményei miatt érettebbnek tűnnek a koruknál. Az internethez való hozzáférés miatt ez a generáció sokkal előbb bepillantást kapott a gyerekek szeme előtt korábban rejtve maradt felnőtt tevékenységekbe, így hamarabb próbálnak ők maguk is hozzájuk hasonlítani. Ez a viselkedés- és tapasztalatbéli érettség is hozzájárul, hogy idősebbnek tűnhetnek.

A különböző kozmetikai beavatkozások is gyakoribbak az influenszereknél, amik tovább öregítik őket, akárcsak azokat a követőiket, akik rájuk akarnak hasonlítani. A botoxnak azonban hosszú távon épp ellentétes hatása lehet, ugyanis megfagyasztja az izmokat, és ha egyszerre túl sokat vagy túl gyakran injekcióznak, az izmok használatának hiánya az izomszövet elsorvadását okozhatja.

Kiemelt tartalom
Folyton külső megerősítésre vársz? – 5 tipp, hogy megtanulj bízni magadban Folyton külső megerősítésre vársz? – 5 tipp, hogy megtanulj bízni magadban 2024.8.16 11:27

 „Ez oda vezet, hogy az arc más környező izmai kompenzálják az izmok elvesztését és a botox által lefagyasztott izmok működésének elvesztését" – nyilatkozta Dr. Helen He, a New York-i Mount Sinai Health System bőrgyógyásza.

Ez valójában finom ráncokat és az öregedés jeleit okozhatja a környező izmokban is.

Ezeket a nemkívánatos mellékhatásokat demonstrálja a cikk elején említett fiatal lányok arca is, de ezekből még egyáltalán nem lehet az egész generációra igaz következtetéseket levonni.

Nagyjából 25 éves kor után (a legidősebb Z generációsok jelenleg 27 évesek) elkezd csökkenni a kollagéntermelés a bőrben, így ekkor egyesek megtapasztalhatják az „öregedés” első jeleit finom vonalak formájában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy gyorsabban öregedének, hanem azt, hogy természetes módon. Különösen nehéz ezt elfogadni annak a generációnak, amely már egészen fiatal korától az idő múlását meghazudtoló influenszerek és hírességek látványán szocializálódott. 

Az érem másik oldalán ott a millenniumi generáció, mely mintha megtalálta volna a fiatalság forrását. Ez is a társadalom szemüvegének köszönhető, hiszen kialakult egy kép, milyennek kell lennie egy 30-40 éves embernek. Az emberi élet gyökeresen megváltozott az elmúlt évtizedekben, jóval hosszabb ideig élünk, így későbbre tolódtak olyan meghatározó életesemények, mint a tanulmányok befejezése, a munkába állás és a családalapítás.

Botox, hialuronsav: a fiatalság forrása helyett a korai öregedés okozói?

Olybá tűnik, hogy ha a Z generáció a Harry Potterben látott mumussal találkozna, az egy aszott, ráncos öregember alakját öltené magára. Ahogy a szépségideálban a közösségi médiában látottakat veszik zsinórmértékként, úgy idővel sokan ugyanazokhoz a megoldások folyamodnak, mint a követett hírességek. Hiába elterjedt beavatkozás az arc- és ajakfeltöltés, a botoxolás, viszonylag rövid ideje alkalmazzák, így az arcba juttatott idegen anyag hosszú távú hatásairól is most kezdünk többet megtudni. Az viszont már most egyértelmű, hogy rengeteg kárt lehet ezekkel okozni, az idegek károsodásától a nemkívánatos migráción át egészen a fertőzésekig. Urbánus legenda az is, hogy mielőbb el kell kezdeni a botoxot megelőző céllal, mivel épp az ellenkezőjét lehet elérni vele. Ha valaki ezt a megoldást is választja, Helen He azt tanácsolja, hogy a dinamikus ráncok (finom ráncok bizonyos arckifejezéseknél) megjelenésekor érdemes csak belevágni.

Kiemelt tartalom
„A szépség hitelességgel kezdődik” – Interjú Bauer Évivel, a megújult Krémmánia főszerkesztőjével „A szépség hitelességgel kezdődik” – Interjú Bauer Évivel, a megújult Krémmánia főszerkesztőjével 2024.8.12 8:16

Valószínűleg sokan vannak olyanok is, akik rendszeresen járnak botoxkezelésre, de nem tudják, hogy a Clostridium botulinum baktérium által termelt toxinból készült gyógyszer kerül az arcukba. Ez ugyanaz a toxin, amely a botulizmus nevű, életveszélyes ételmérgezést okozza, de persze az arcba csak nagyon kis mennyiséget fecskendeznek belőle. Érdekesség, hogy a ráncok kisimítása mellett a gyógyászatban olyan célokra is használják, mint a krónikus migrén vagy túlműködő hólyag orvoslása. A botoxinjekciók bizonyos izmok gyengítésével vagy bénításával, illetve bizonyos idegek blokkolásával hatnak. A hatás körülbelül három-tizenkét hónapig tart, attól függően, hogy milyen területet kezelnek.

A legnépszerűbb injekciós augmentációs készítmény a hialuronsav-alapú töltőanyag. Ilyenkor a szervezetben természetesen megtalálható, vízmolekulákat vonzó hialuronsavat fecskendeznek az arcba, hogy feltöltsék ráncokat, valamint kompenzálják az öregedéssel járó térfogatvesztést. Egyre többen tapasztalják azonban, hogy az arcba fecskendezés után elkolbászol az anyag. A migráció kifejezés arra utal, amikor a töltőanyag kitágul vagy fizikailag elmozdul a tervezett területről, ahová befecskendezték. Milliméterekről van szó ugyan, de például egy ajakfeltöltés esetében nagyon látványos lehet és a szem körüli terület is kifejezetten érzékeny.  A rossz helyre beadott vagy túl nagy mennyiségű töltőanyag válthatja ki ezt.

@kamiparsamd#kamiparsa#fillers#hylenex#dissolvingfiller#dermalfillers#lips#teartroughfiller♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Ráadásul súlyosabb szövődményei is felléphetnek. Eddig ugyanis azt gondolták, hogy ezek az anyagok három-tizenkét hónapig maradnak az arcban, de egy új tanulmány rávilágított, hogy ennél sokkal hosszabb időről van szó. Ebben egy olyan esetet írnak le, ahol a befecskendezést követően 2,5 évvel később jelentkezett az arcon cellulitisz (nem összekeverendő a cellulittal, azaz a narancsbőrrel), egy bakteriális fertőzés, amelyről az MR-képalkotás megerősítette, hogy a töltőanyag maradvánnyal állt összefüggésben.

Kiemelt tartalom
Miért akarnak a fiatal lányok hirtelen háziasszonyok lenni? – A tradwife-trend meghódította a közösségi médiát Miért akarnak a fiatal lányok hirtelen háziasszonyok lenni? – A tradwife-trend meghódította a közösségi médiát 2024.8.2 14:03

Tehát nem lehet általános következtetésként levonni, hogy a Z generáció gyorsabban öregszik, viszont van egy réteg, amely határozottan idősebbnek tűnik a koránál. Mivel ők érdekes módon nagyobb nyilvánosságot élveznek, ezért hajlamosak vagyunk egy egészt generációra érvényes általános következtetést levonni képeik alapján.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!