2024.7.23 12:48
Olvasási idő 1:07
Krajnyák Petra

A Mattel komolyan veszi a diverzitást: piacra dobták az első vak Barbie-t

DESIGN BARBIE JÁTÉK MATTEL

Az amerikai játékgyártó szerint Barbie nem egy közönséges baba, hanem egy önkifejezést segítő és hovatartozás-érzetet erősítő játék. Éppen ezért a Down-szindrómás baba után ezúttal egy látássérült, fehér botos Barbie került a boltok polcaira.

Hatvan évvel Barbie kereskedelmi debütálása után a Mattel piacra dobta az első vak babákat, írja a Guardian.

A gyártó az Amerikai Vakokért Alapítvánnyal közösen alkotta meg a látássérült és vak gyerekek társadalmi reprezentációját elősegítő babákat. Az amerikai játékgyártó közleménye szerint az új Barbie-k már online, valamint a boltokban is kaphatók.

Krista Berger, a Mattel Barbie-részlegének alelnöke szerint a vállalat úgy érzi, hogy a Barbie nem pusztán egy játék, hanem az önkifejezés jelképe is egyben, amely elősegíti a hovatartozás-érzés kialakulását.

A látássérült Barbie egy fehér és piros színű botot tart a kezében, míg szemeit úgy alkották meg, hogy hitelesen visszaadják egy valódi vak személy tekintetét. Még a baba ruháit is úgy tervezték, hogy a látássérült gyerekek könnyen felöltöztethessék, illetve a gyártó Braille-írással is elhelyezte a Barbie szót a csomagoláson.

Az új Barbie kampányában szereplő Lucy Edwards látássérült aktivista és műsorvezető elmondta: rengeteget jelent neki a Mattel új terméke. „Tinédzserként elszigetelve éreztem magam, miután elvesztettem a látásomat, és nem láttam hozzám hasonló példaképeket. Szégyelltem a botomat, de ha tudtam volna, hogy Barbie-nak is van (ilyen) botja, akkor másképp éreztem volna magam a sajátommal kapcsolatban, és segített volna, hogy kevésbé legyek magányos a vakságom elfogadása felé vezető úton.”


A Mattel ezzel párhuzamosan az amerikai National Down Syndrome Society nevű szervezettel együttműködve már javában dolgozik azon, hogy az első fehér Down-szindrómás Barbie után piacra dobja az első fekete Down-szindrómás babát is.

Kiemelt tartalom
Piacra dobták az első Down-szindrómás Barbie-babát Piacra dobták az első Down-szindrómás Barbie-babát 2023.4.25 17:50