2024.7.20 10:03
Olvasási idő 3:39
Hegedűs Eszter

Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra

Antikapitalizmus, szexfüggőség és a jóemberkedő hollywoodi elit – Négy nem fikciós olvasmány a nyárra, ami nem Oravecz Nóra
Forrás Raymond Petrik / Unsplash
KULTÚRA ANNA LEMBKE BRET EASTON ELLIS ECKHART TOLLE ERIK OLIN WRIGHT IRODALOM KÖNYV

Vége a vizsgaidőszaknak, a fél iroda nyaral – most igazán rászánhatod magad, hogy néhány könyvet is magadhoz vegyél. Olvasmányajánló azoknak, akik szívesen okulnának, gondolkoznának el, de azért nem hardcore filozófiára vágynak strandolvasmány gyanánt.

Ugyan az alábbi könyvek témájukban és stílusukban meglehetősen eltérnek, egy dolog összeköti őket, ez pedig az, hogy egytől egyig a jelenkor valamely nehézségét boncolgatják és kísérelnek rá választ találni. A válasz pedig nem a hajnali kelés, a ketodiéta, a cél pedig nem a mocsok sok pénz, hanem a kiegyensúlyozottság vagy éppen a világ talán csak egy fokkal átfogóbb megértése. 

Anna Lembke: Dopaminkorszak

Mára a világ kényelmesebb részein az élvezeti források és az olcsó dopamin számtalan formája rendelkezésünkre áll. Nincs holtidő, amikor unatkozni lennénk kénytelenek, nem korog a gyomrunk, és a túlélésért sem kell küzdenünk – más módon keressük a stimulációt, amiből pedig akad néhány. A modern ember mindeközben foggal-körömmel küzd a fájdalom ellen, legyen az fizikai vagy lelki, a negatív érzéseket nemigen tanuljuk meg kezelni, ódzkodunk, borzongunk, minden erőnkkel elnyomjuk azokat.

A Dopaminkorszak szerzője, Dr. Anna Lembke pszichiáter a kötetében ezzel szemben rávilágít, hogy a fájdalom görcsös kerülése, az élvhajhászat valójában balsorsra és nyomorúságra kárhoztat minket és a társadalmunkat, ugyanis az épp úgy része egy teljes életnek, mint az öröm. Lembke objektívan, a tudományra támaszkodva magyaráz és érvel: a kötetében közérthetően, izgalmasan, ám illúziók nélkül tárja fel az olvasónak, hogy milyen agyi kémiai folyamatok okozzák annak függőségeit – legyen az az éppenséggel a közösségi média, az evés, a szex, vagy a reggeli jéghideg zuhanyok. A szerző nem butítja le a témát, és nem is bagatellizálja el annak komolyságát, mégis szórakoztat: megosztja például önnön küzdelmeit a forró romantikus regényekkel, amelyek neki jelentették az áhított dopamint, ám több páciense olykor bizarr szenvedélyét is boncolgatja a kötetben.

A Dopaminkorszakról akár azt is mondhatnám, hogy kötelező minden Z generációsnak, aki elsőként tapasztalta meg a formatív éveiben mindazt az ingert, amelynek mára mind ki vagyunk téve, ezáltal ugyanis egy lépéssel közelebb kerülhet a saját túlkapásai és megküzdési mechanizmusai megértéséhez.

@nickluebke “Dopamine Nation” Dr. Anna Lembke - so simple but so important to understand #dopamine#psychology#motivation♬ original sound - Nick Luebke

Bret Easton Ellis: Fehér

Bret Easton Ellis munkáit már csak azért is érdemes közelről figyelni, mert Ellis az Amerikai psycho tomboló yuppie-jának, Patrick Bateman-nek megteremtésével kitörölhetetlenül beleírta magát az irodalomtörténetbe.

A 2021-ben megjelent Fehérnyolc esszét foglal össze, amelyek egytől-egyig az amerikai, és tágabb értelemben a nyugati világ szociokulturális tendenciáit, és ordító képmutatását taglalják és kritizálják szubjektívan, és nem kicsit provokatívan. Ellis az eltörléskultúra és a politikai korrektség már-már fasisztoid jelenkori manifesztálódását veszi górcső alá, és teszi mindezt személyes történeteken és percepción keresztül, senkit nem kímélve, ám baromi okosan. Az esszéfüzért nem igazán köti össze egy jól kivehető tematika – van köztük filmkritika, a szeptember 11-i terrortámadás napjának elbeszélése ízig-vérig New York-iként, és megannyi személyes anekdotázás is. Ami viszont állandó, az Ellis kézzelfogható, olykor dühbe átcsapó frusztrációja az ájtatos hollywoodi elit, a woke kultúra, vagy éppen a „jóemberkedő” Trump-utálat felé.

Az olvasmány nemcsak elgondolkodtató és a megszokottól eltérő, de az olvasót is alaposan próbára teszi: vajon be tudunk állni Ellis vészmadárkodása mögé, vagy inkább egy kissé megkeseredett, provokálni vágyó író próbálkozásait látjuk felsejleni? Igaza van, vagy ő is épp úgy a probléma része?

Bret Easton Ellis, az Amerikai psycho szerzője a Fehér című kötete dedikálásán. Forrás Johnny Louis/Getty Images

Erik Olin Wright: Hogyan legyünk antikapitalisták a 21. században

A kötet címe kissé hatásvadász, Wright írása ugyanis nem valamiféle felpimpelt Kommunista kiáltvány (amit egyébként ugyancsak érdemes elolvasni, már csak a történelemben betöltött fajsúlyos szerepe miatt), hanem a kapitalizmusnak és kártékony hatásainak közérthető és érdekes leírása, kézzelfogható példákkal és – ne tessék megijedni, de – a szocializmus helyesen alkalmazott alternatívájának feltárásával.

Hogyan legyünk antikapitalisták a 21. században először bemutatja, hogyan teremtett rendkívüli egyenlőtlenségeket a kapitalista rendszer és a profitmaximalizálás elve által megteremtett kapzsiság, és megkísérli megcáfolni az erre gyakran érkező „de hát nincs más működő rendszer” választ. A kötet nem próbál a kapitalizmus sártengerében vergődő fiatalok elégedetlenségére hatni, épp trendi ideológiákra ráülni vagy bárkit radikalizálni, hanem kifejezetten gyakorlatias megoldási alternatívákat mutat be a jelenkor gyötrelmeinek legalább egy részére.

Wright kötete érdekes lehet bárkinek, akit izgatnak a gazdaság és a kapitalizmus kérdései, kissé tudatlannak érzi magát ezen a területen, és szívesen fejlődne, vagy egyszerűen kíváncsi arra, hogyan alakultak ki a tátongó szakadékok a társadalmi osztályaink között.

Erik Olin Wright a kapitalizmus okozta egyenlőségeket is feltárja a kötetében. Forrás In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban

A 21. században, a tágabb értelemben vett nyugati világban élni tulajdonképpen azzal jár, hogy nem, vagy csak alig-alig vagyunk képesek a jelen pillanat megélésére cikázó gondolatok, szorongás, a jövőn vagy a múlton való lamentálás nélkül. Az élet viszont nem az, ami már megtörtént, és nem is az, ami még nem – az, ami most van. A most hatalma a gyakorlatban Eckhart Tolle, világhírű spirituális guru kötete, aki a legegyszerűbbnek tűnő, ám a legkevésbé egyszerű létezési formára kísérli megtanítani az olvasót: arra, hogy jelen legyen a jelenében.

Tolle a földi lét tudatos megélését, a kondicionálásunkon és körülményeinken túlmutató teljességet kísérli bemutatni az olvasónak, ránézésre könnyen alkalmazható gyakorlatokkal, amelyek azonban komoly odafigyelést igényelnek a jelen szociokulturális és gazdasági viszonyokban. A jelenlét nemcsak valami úri hóbort vagy a legújabb nyugati buzzword, hanem az a képesség, amit a modernkor módszeresen és hatásosan vett el tőlünk anélkül, hogy bárki észrevette volna. A kötet a benne foglaltak alkalmazásával nemcsak hatásos útmutató, de józanító olvasmány is arról, hogyan telik el nap nap után anélkül, hogy akár egy árva pillanatnak is igazán átadtuk volna magunkat.
@eckharttolle Experience a moment of clarity with Eckhart Tolle as he shares quick insights on decluttering your mind. Tap into stillness and presence with this short video. Watch the full video by clicking the link in bio. #presence#eckharttolle#presentmoment♬ original sound - Eckhart Tolle

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!