2024.7.14 8:26
Olvasási idő 1:21
Hering András

Rálőttek Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésen

Rálőttek Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésen
Forrás Anna Moneymaker/Getty Images
KÖZÉLET DONALD TRUMP

Donald Trump a beszéde hatodik percénél a füléhez kapott, majd a földre vitték.

Donald Trump a pennsylvaniai Butlerben tartott nagygyűlésen sérült meg, amikor egy fegyveres lövöldözni kezdett. A republikánus elnökjelölt a közösségi médiában azt közölte: a jobb fülét találta el golyó. A támadásban, amelyet merényletként vizsgálnak, legalább egy néző meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült. A titkosszolgálat közlése szerint a fegyveres támadót lelőtték.

  • Trump a beszéde hatodik percénél kapott a füléhez, majd a földre vitték. Amikor felállt, öklét a magasba tartotta, és azt mondta:

Harcoljatok!

  • Trumpot a biztonsági személyzet a földre vitte, majd biztonságos helyre terelte. Egy ember a közönségben meghalt, egy másik kritikus állapotban van. A támadót megölték.
  • Trump a stábja szerint jól van, az orvosok megvizsgálták.
  • A mostani hírek szerint az elkövető Trumptól körülbelül száz méterre, egy épület tetejére mászott fel a gyűlésen kívülről. A támadást merényletkísérleteként vizsgálják.
  • Joe Biden elnök az események után elítélte az erőszakot, egyúttal kijelentette, az amerikaiak nem lehetnek ilyenek. Biden később telefonon beszélt Trumppal is, ám ennek részletei nem ismertek. Biden tervezett programját megszakítva a Fehér Házba sietett.
  • Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért a pennsylvaniai támadást követően szombaton.
  • A republikánus elnökjelölt saját közösségi oldalán, a Truth Social-on közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is. Trump egyúttal hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.

Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt


– fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.

  • Donald Trump két fia is reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, hogy apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt. Eric Trump pedig úgy fogalmazott, hogy az apja a legkeményebb ember, akivel valaha találkozott.
  • Közben a New York Post bulvárlap azonosította a támadót, amit az FBI is megerősített: a 20 éves pennsylvaniai Thomas Matthew Crooks volt a merénylő, akinek a motivációiról egyelőre semmit nem tudni.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.