2024.7.12 9:33
Olvasási idő 1:16
Krajnyák Petra

Biden véletlenül Putyinnak hívta a mellette álló Zelenszkijt, alelnökét pedig Trumppal keverte össze

KÖZÉLET GÉRARD DEPARDIEU AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK DONALD TRUMP JOE BIDEN PUTYIN VOLODIMIR ZELENSZKIJ

Joe Biden amerikai elnök a NATO 75. évfordulós csúcstalálkozóján a Volodimir Zelenszkijjel közös aláírási ceremónián az ukrán elnök nevét az orosz elnökével, saját alelnökét pedig republikánus ellenfelével, Donald Trumppal keverte össze.

Nyolc hónap után először tartott önálló sajtótájékoztatót Joe Biden amerikai elnök a washingtoni NATO-csúcstalálkozón, amely igencsak emlékezetesre sikerült. Bár nem nyújtott olyan katasztrofális teljesítményt, mint a júniusi elnökjelölti vitán, szereplése továbbra is sokakban megkérdőjelezhetővé teszi alkalmasságát az elnöki pozícióra.

Biden ugyanis az önálló sajtótájékoztatója előtt egy órával a Volodimir Zelenszkijjel közös aláírási ceremónián „Putyin elnök úrként” mutatta be Ukrajna elnökét.

És most átadom a szót Ukrajna elnökének, akiben ugyanannyi bátorság van, mint elszántság. Hölgyeim és uraim, Putyin elnök úr!

– mondta Biden, de mielőtt elhagyta volna a pulpitust realizálta a bakit, ezért gyorsan kijavította magát. „Putyin elnök úr? Le tudja győzni Putyin elnököt! Zelenszkij elnök úr. Annyira arra összpontosítok, hogy legyőzzük Putyint, sok fejtörést okoz. Mindegy is, elnök úr.“

Az ukrán elnök egy mosollyal és egy „én jobb vagyok“ félmondattal próbálta menteni a menthetőt, Biden el is kapta a mentőövet, majd gyorsan rávágta: „de még mennyivel“. Utóbbi megjegyzését gyér nevetés fogadta, előbbi hibáját azonban a Guardian szerint jól hallható sóhajtások kísérték.

Kamala Harrisből Donald Trump lett

Az ezt követő sajtótájékoztatón Bidennek ismét sikerült összekeverni a szezont a fazonnal: Kamala Harris alelnököt Donald Trumpként méltatta. „Nézze, nem választottam volna Trump alelnököt alelnöknek, ha nem lenne alkalmas az elnöki posztra“ – felelte a Reuters kérdésre.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az USA elnökeivel? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az USA elnökeivel? 2024.8.10 9:27

Azonban nem először fordul elő hasonló az amerikai közéletben: a Biden által felemlegetett Donald Trump például annak idején Orbán Viktort Törökország erőskezű vezetőjének nevezte.

 

A 81 éves elnök sajtótájékoztatója alatt többször is kijelentette, hogy továbbra is részt fog venni az elnökválasztási kampányban, mivel szerinte ő legalkalmasabb arra, hogy november 5-én legyőzze Trumpot, elvégre egyszer már megtette. Azonban a sajtótájékoztató után újabb három demokrata képviselő szólította fel visszalépésre. Így a távozását követelők száma tizenhétre nőtt.

Egy connecticuti demokrata szerint Biden nemcsak a saját reputációjával, hanem az USA jövőjével is szerencsejátékot játszik, emellett Barack Obama és Nancy Pelosi is aggodalmát fejezte Biden sikerét illetően. Sőt, egyik legnagyobb támogatója és adományozója, George Clooney is arra kérte az elnököt, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.

Kiemelt tartalom
Már George Clooney is Joe Biden visszalépését szorgalmazza Már George Clooney is Joe Biden visszalépését szorgalmazza 2024.7.11 10:02