2024.7.11 10:02
Olvasási idő 1:29
Kovács M. Dávid

Már George Clooney is Joe Biden visszalépését szorgalmazza

KÖZÉLET AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK GEORGE CLOONEY JOE BIDEN POLITIKA

Bár korábban Biden legnagyobb támogatói és adományozói közé tartozott, Clooney most inkább arra kéri az elnököt, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, vele ugyanis biztosan nem nyerhetnek a demokraták a novemberi elnökválasztáson.

„Szeretem Joe Bident, de új jelöltre van szükségünk“ – üzeni a New York Times vendégszerzőjeként George Clooney amerikai színész, aki szerdán megjelent cikkében arra kéri a hivatalban lévő amerikai elnököt, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.

Clooney szerint Biden sok csatát megnyert a pályafutása során, de van egy csata, amit biztosan nem tud megnyerni, és ez „az idő elleni harc“. Azt írja: bár lesújtó ezt kimondani, de az a Joe Biden, akivel három héttel ezelőtt egy adománygyűjtő eseményen találkozott, távolról sem elékeztetett a 2010-es Bidenre, de még csak a 2020-asra sem.

A BBC cikke szerint Biden tábora a Clooney által emlegetett eseménnyel kapcsolatban egy névtelen forráson keresztül vágott vissza, aki az amerikai sajtónak azt állította, hogy az elnök több mint három óráig volt ott az eseményen, míg Clooney „gyorsan készített egy fotót, majd távozott“.

Ez csak az életkorról szól. Semmi többről. Ezzel az elnökkel nem fogunk nyerni novemberben

– jelenti ki George Clooney a cikkben.

A színész hangsúlyozza: egész életében a Demokrata Párt támogatója volt, szenátorként, alelnökként és elnökként is kedvelte Bident, sőt, barátként tekint rá, ám a két leendő elnökjelölt tévés vitája egyértelművé tette, hogy a jelenlegi elnök vezetésével – annak idős kora miatt – a demokraták nem nyerhetnek a republikánusok várható jelöltjével, Donald Trumppal szemben a novemberi elnökválasztáson.

George Clooney a "The Boys In The Boat" című filmjének New York-i vetítésén, 2023 decemberében.
George Clooney a "The Boys In The Boat" című filmjének New York-i vetítésén, 2023 decemberében. Forrás Dia Dipasupil / Getty Images

Clooney azt állítja: számos szenátorral, kongresszusi taggal és kormányzóval tanácskozott az ügyről, és a magánbeszélgetések szintjén mindenki ezen a véleményen van, függetlenül attól, hogy ki mit mond a nyilvánosság előtt. „Homokba dughatjuk a fejünket, és imádkozhatunk a csodáért novemberben, vagy pedig kimondhatjuk az igazságot“ – írja Clooney.

A színész szerint elképzelhető, hogy az elnök fáradt volt, talán épp megfázással küzdött a vitán, a Demokrata Párt vezetői azonban „nem tehetnek úgy, mintha 51 millió ember nem látta volna azt, amit láttunk“. Clooney azon az állásponton van, hogy a párt vezető tisztségviselőinek arra kellene kérnie az elnököt, hogy önként lépjen vissza a jelöltségtől.

Mi, demokrata pártiak eljutottunk oda, hogy visszatartjuk a lélegzetünket vagy inkább letekerjük a hangerőt, amikor az általunk nagyra becsült elnökünk épp lesétál az Air Force One lépcsőjén, vagy visszamegy a mikrofonhoz, hogy válaszoljon egy előre nem egyeztett kérdésre

– idézi a színész sorait az MTI.

George Clooney a cikkét végül azzal zárja: „Joe Biden egy hős. 2020-ban megmentette a demokráciát, és ezt újra meg kell tennie 2024-ben is“.