2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Szöllősi Anna
2022.12.27 11:12
Olvasási idő  0:53

Megvan, mit és hogyan durrogtathatunk idén szilveszterkor

Az ORFK bejelentette: petárdázni idén szilveszterkor is tilos lesz, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok pedig december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók.

Szöllősi Anna
2022.12.27 11:12 Olvasási idő  0:53
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók meg.

 

A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez nem kell engedély. A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg – figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

 

Az ORFK azt tanácsolja, hogy pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki illegális árustól vásárol, magát és a környezetét is veszélyezteti. Hozzátették: a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

 

Arra is emlékeztettek, hogy a tűzijátékokat távol kell tartani más tűzveszélyes anyagoktól és a gyerekektől. Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott. Nem éri meg a dologokkal reszkírozni: aki a tilalmat megszegi és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, emellett a felrobbant petárda súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat, és végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: MTI Thumbnail:  Unsplash / Spenser Sembrat
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra