2024.7.2 10:47
Olvasási idő 0:42
Szöllősi Anna

New Yorkban állít ki Bozó Szabolcs képzőművész, aki egy magyar szlengkifejezés után nevezte el a tárlatát

KULTÚRA BOZÓ SZABOLCS KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS

A pécsi származású, Londonban élő Bozó Szabolcs harmadik önálló kiállítását mutatja be, és a legelsőt a New York-i Tribecában, a Picasso-hagyatékot is gondozó Almine Rech galéria szervezésében.

Az Almine Rech tribecai bázisán látható Bozó Szabolcs kortárs festőművész legújabb, Tüke címet viselő tárlata, amiben a művész visszanyúlt a gyökereihez, a szlengkifejezés ugyanis a tősgyökeres pécsiekre, a legalább három nemzedékre visszamenőleg Pécsen élő őslakosokra utal.

Bozó Szabolcs ezúttal is egy sor vibráló festménnyel jelentkezett, amik rikító színekkel és rejtélyes zoomorf karakterekkel dolgozzák fel a gyermekkor tematikáját. Művészete a magyar folklórból, például a szintén baranyai, mohácsi busójárás szokásából is merít.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Almine Rech (@alminerech) által megosztott bejegyzés

Ki Bozó Szabolcs?

A magyar származású kortárs képzőművész bejárta Európát, és mielőtt befutott, egy londoni kávézóban dolgozott.

HypeBeast cikke szerint 2012 környékén a munkái felkeltették egy neves spanyol galéria érdeklődését. Később felkérték, hogy állítson ki Mallorcán, a művei pedig azóta megfordultak a világ minden táján, a hongkongi WOAW Galériától a velencei Palazzo Cavanisig.

Azt szoktam mondani, hogy a kubizmus helyett a »cukizmus« mozgalmát képviselem

– mondta Bozó egy korábbi interjúban.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Szabolcs Bozó (@szabolcs_bozo) által megosztott bejegyzés

A június 27-én nyílt, Tüke című tárlat augusztus 2-ig lesz látható New Yorkban, az Almine Rech tribecai kiállítóterében.

Kiemelt tartalom
Nagynevű nemzetközi online galériában vásárolható meg Bozó Szabolcs magyar kortárs festőművész képe Nagynevű nemzetközi online galériában vásárolható meg Bozó Szabolcs magyar kortárs festőművész képe 2023.7.25 12:29