2024.6.25 16:01
Olvasási idő 1:30
Kovács M. Dávid

Csupán egyetlen szavazattal győzte le ellenfelét Magyarország első színes bőrű női polgármestere

KÖZÉLET MAGYARORSZÁG MWAJAS KRISZTA ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁS POLGÁRMESTER VÁLASZTÁS

„Nő vagyok, színes bőrű, kék a hajam, és tetovált vagyok” – mondja a kenyai származású Mwajas Krisztina, aki rendkívül szoros küzdelemben győzte le a 22 évig regnáló Németh Miklóst a kevesebb mint háromezer fős Pócsmegyeren.

Az egyik legszorosabb választási küzdelemben mindössze egyetlen szavazattal győzte le 22 éve hivatalban lévő ellenfelét Pócsmegyeren a kenyai származású Mwajas Krisztina, ezzel ő lett Magyarország első színes bőrű női polgármestere.

A Budapesten született Mwajas Krisztina a Helyi Erő nevű civil szerveződés színeiben indult, majd lett hazánk harmadik színes bőrű politikusa, bár saját bevallása szerint sokkal inkább közösségi emberként, mint politikusként tekint magára.

Mwajas Krisztina, Pócsmegyer polgármestere
Mwajas Krisztina, Pócsmegyer polgármestere Forrás Mwajas Krisztina / Facebook

„Pont nőktől kaptam ilyen kérdéseket, hogy nő létemre miért akarok elindulni. Nekem meg ez eszembe sem jutott, ahogy azzal sem foglalkozom, hogy színes bőrű vagyok, de megjegyzéseket nem kaptam emiatt. Nem volt téma“ – mondta a Blikknek.

Mióta megválasztottak, kerestek a bőrszínem miatt újságírók, de szerintem az is teljesen normális, hogy kíváncsiak a származásomra. Sőt, mondok még valamit, nem csak, hogy nő vagyok, színes bőrű, de még a hajam is kék, és tetoválásom is van.

A Nemzeti Választási Iroda oldalán közzétett adatok szerint a Szentendrei-szigeten fekvő településen 560 érvényes szavazattal (40,97 százalék) választották meg településvezetőnek Mwajas Krisztinát, míg a szintén függetlenként induló, 2002 óta hivatalban lévő Németh Miklós 559 szavazatot (40,89 százalék) kapott. A harmadik polgármester-jelölt a mögöttük jócskán lemaradó, 248 szavazatot elérő Csereklye Zoltán volt.

Kiemelt tartalom
Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba 2024.8.17 10:22

Mwajas Krisztina korábban filmes utómunka-rendezőként dolgozott, közben – ahogy az elmúlt években sokan – ő is Pócsmegyeren találta meg az otthonát, amelynek vezetését októberben veszi majd át hivatalosan. Szerinte a településen élők rendkívül színes közösséget alkotnak, azonban úgy véli, valódi szemléletváltásra van szükség a falu vezetésében, be kell húzni a közösséget a közös gondolkodásba.

„Nagyon sokféle tapasztalattal rendelkező ember él itt, és már többen is jelentkeztek, hogy valamilyen módon részt vennének ebben. Valahogyan kell saját bevételt szereznünk, mert az ilyen kicsi települések iszonyatosan szoros nadrágszíjjal működnek, a pénz éppen a talpon maradásra elég, hiszen az állami támogatáson kívül más bevételünk nem nagyon van“ – mondja.

Az új polgármester szerint a minőségi turizmus sokat lendíthetne a településen, probléma viszont az utak állapota, valamint a tömegközlekedés is – ami este nyolc után lényegében nem létezik. Mwajas Kriszta az egyik megoldást abban látná, ha Pócsmegyer-Surány összefogna a környező kistelepülésekkel és az állam közreműködésével sűrítenék a buszforgalmat.

Mint mondja, egy ilyen kis településen (és annak közelében) nincs helye hatalmi harcoknak, a képviselők valódi képviseletet látnak el. „Most a közösségek korát éljük. Muszáj használnunk azt a sok jó szakembert, aki itt él, ha ez létrejön, akkor tudunk fejlesztéseket csinálni“ – mondja.