2024.6.25 10:08
Olvasási idő 1:39
Kovács M. Dávid

Barátnője és az MLSZ is hírt adott Varga Barnabás műtét utáni állapotáról

SPORT FOCI FOCI-EB VARGA BARNABÁS

Az MLSZ közlése szerint komplikációmentes volt a műtét, míg párja, Laura úgy fogalmazott, hogy a válogatott középcsatár a körülményekhez képest jól van, másról most nincs értelme beszélni. Az UEFA szerint a reagálás nem lassú volt, hanem profi.

A magyar-skót meccsen szenvedett súlyos sérülését követően hétfő délután megműtötték Varga Barnabást, a magyar labdarúgó-válogatott középcsatárát.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a válogatott labdarúgó a Skócia elleni Európa-bajnoki mérkőzésen többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, amikor a vasárnap esti mérkőzés 68. percében összeütközött a skótok kapusával. Vargát hosszú percekig ápolták a pályán, majd a stadionból az egyik helyi kórházba szállították.

Varga Barnabást hordágyon viszik le a pályáról a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Skócia– Magyarország-mérkőzésről a stuttgarti MHP Arénában.
Varga Barnabást hordágyon viszik le a pályáról a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Skócia– Magyarország-mérkőzésről a stuttgarti MHP Arénában. Forrás Koszticsák Szilárd / MTI

Az eset kapcsán a Magyar Labdarúgó Szövetség hétfő este közölte, hogy Varga Barnabás sikeres műtéten esett át egy stuttgarti kórházban. „A intézmény arcsérülésekre szakosodott orvosainak tájékoztatása szerint a beavatkozás komplikációmentes volt, így a Fradi támadója szerdán már el is hagyhatja a kórházat” – írta az MLSZ.

Közben Varga Barnabás párja, Laura a FradiMédiának adott hírt a játékos állapotáról. „Barni a körülményekhez képest jól van, ma délután a műtéten is túl esett. A beavatkozás sikeres volt, és hálásan köszöni azt a sok kedves üzenetet, amit kapott a szurkolóktól az elmúlt órákban. Minden másról jelen pillanatban nincs értelme beszélni“ – mondta.

Pánics Gergely csapatorvos szintén a FradiMédiának nyilatkozott Varga sérüléséről és állapotáról:

Barni az ütközéskor agyrázkódást szenvedett, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára. [...] Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult. Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki.

A csapatorvos a stadionban szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet tevékenységét nem kívánta kommentálni. „Ami a német protokollt és az elsősegélynyújtást illeti, nem szeretném kommentálni, mivel nem ismerem részletesen és nem én felelek érte. Annyit viszont elmondhatok, hogy volt lehetőségem meglátogatni Barnát a kórházban, és azt tapasztaltam, hogy szakértő kezekben van, és nagy odafigyelésben részesül“ – mondta.

Az UEFA szerint az egészségügyi stáb profin járt el

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a mérkőzés másnapján, hétfőn közleményben védte meg a sérülés után számos kritikát kapó egészségügyi stábot, szerintük a reagálás nem volt lassú.

„A koordináció a helyszínen lévő összes egészségügyi személyzet között profi volt, minden orvosi folyamat a vonatkozó előírásoknak megfelelően történt. Nem volt késés a játékos kezelésében és ápolásában“ – idézi a nyilatkozatot az MTI.

Szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a csapatorvos másodpercekkel az eset után már beavatkozott. Közvetlenül ezután egy másik orvos végzett el vizsgálatot a szokásos orvosi gyakorlatnak megfelelően. A mentőcsapat az előírásoknak megfelelően a pálya szélén várt és utána érkezett a hordágy, amikor kérték a játékos elszállítását. 

Ahogy korábban Marco Rossi szövetségi kapitány is említette, bárhogy is alakul a magyar válogatott jövője a tornában, Varga Barnabást az Eb hátralévő részében már biztosan nem láthatjuk játszani.

Kiemelt tartalom
Foci-Eb: Magyarország az utolsó pillanatban legyőzte Skóciát, megvan az esélyünk a továbbjutásra Foci-Eb: Magyarország az utolsó pillanatban legyőzte Skóciát, megvan az esélyünk a továbbjutásra 2024.6.24 9:02