2023.3.24., péntek

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Filmek és sorozatok
Kovács M. Dávid
2022.12.22 17:50
Olvasási idő  0:48

Meghalt Mike Hodges, a Flash Gordon kultikus rendezője

Könyvelőből lett nagyhatású filmes, aki a Queennel is többször dolgozott. Az 1980-as űroperája nélkül valószínűleg Edgar Wright Scott Pilgrim-filmje is egészen másként festene.

Kovács M. Dávid
2022.12.22 17:50 Olvasási idő  0:48
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

90 éves korában meghalt Mike Hodges brit forgatókönyvíró, film- és televíziós rendező, a Flash Gordon és az Öld meg Cartert! című filmek alkotója.

 

Mike Hodges a 2004-es Sundance Filmfesztiválon. Forrás: Carlo Allegri / Getty Images


A rendező angliai otthonában, Dorsetben hunyt el még szombaton, halálhírét a brit Guardiannek és az amerikai Varietynek szerdán erősítette meg Mike Kaplan producer, a filmes régi barátja.

 

Hodges fiatal korában könyvelőként dolgozott, majd két év katonai szolgálat után a súgógép kezelőjeként került a szórakoztatóiparba. Útja a tévés hírműsorok és dokumentumfilmek gyártásához és rendezéséhez vezetett.


Első nagyjátékfilmje az 1971-es Öld meg Cartert! volt Michael Caine-nel a főszerepben. Ezt az 1972-es Máltát látni és meghalni, az 1978-as Ómen 2: Damien és az 1980-as, mára már kultstátusznak örvendő Flash Gordon követte, ami többek között Edgar Wright nagy kedvence is, a Scott Pilgrim a világ ellen című filmjének képi világára is nagy hatással volt.

 

 

Hodges a nyolcvanas években több videóklipet is készített a Queen együttesnek, majd a kilencvenes években újra a filmrendezés felé fordult. Ismertebb munkái közé tartozik az Ima egy haldoklóért (1987), a Fekete szivárvány (1989) és A krupié (1998). Utolsó filmje a 2003-ban bemutatott Űzött vad volt, amiben A krupiéhoz hasonlóan újra Clive Owen kapta a főszerepet.

 

Mike Hodges a kétezres években vonult vissza a filmezéstől. Halálának pontos oka egyelőre ismeretlen.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: MTI Thumbnail:  Carlo Allegri / Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában filmek és sorozatok
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra