2024.6.22 12:13
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

Barcelona drasztikus lépésre szánta el magát a turisták miatt

UTAZÁS AIRBNB BARCELONA LAKHATÁS SPANYOLORSZÁG

Barcelona pénteken bejelentette, hogy 2028-tól betiltja a rövid távú bérbeadást a belső kerületekben. A drasztikus lépéssel a város igyekszik megfékezni a lakhatási költségek emelkedését, és élhetőbbé tenni Barcelonát a helyiek számára.

Jaume Collboni, a város baloldali polgármestere elmondta: Barcelonában 2028 novemberéig 10 101 városi ingatlan engedélye szűnik meg a rövid távú bérbeadásra.

Szembeszállunk azzal, ami szerintünk Barcelona legnagyobb problémája

– mondta el Collboni, aki szerint a rövid távú bérbeadás fellendülése miatt a helyiek, és főleg a fiatalok lakhatása került veszélybe: egyre többen kénytelenek másik városba vagy az agglomerációba költözni, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy a belsőbb kerületekben éljenek. A dzsentrifikációs folyamat miatt Barcelonában a bérleti díjak 68%-kal emelkedtek, az ingatlanárak pedig 38%-kal nőttek az elmúlt 10 évben. 

A Reuters szerint Barcelona mellett számos helyen hirdetettek korlátozásokat a rövid távú bérbeadásra vonatkozóan, többek között Lisszabonban, Berlinben és a Kanári-szigeteken. 


A turisták által leglátogatottabb spanyol városban az elmúlt években már nem engedélyezték új apartmanok létesítését, ami fellendítette az illegális bérbeadásokat: az önkormányzat 2016 óta 9700 illegálisan üzemeltetett ingatlant szűrt ki. A közleményben mindenkit biztosítanak arról, hogy a tilalom életbe lépése után is komolyan fogják venni ezeket az eseteket.