2024.6.9 10:55
Olvasási idő 1:07
Maier Péter

Magyar nyelvű dalaidat juttathatod nemzetközi piacra a Polyglot pályázatán

ZENE MAGYAR ZENE

A pályázatra bejutó magyar, lengyel, lett, olasz, portugál, spanyol (katalán) és ukrán dalokat egymás nyelvére fordítják majd le, és terjeszteni kezdik az adott piacon.

Izgalmas kísérlettek rázná fel az európai könnyűzenei piacot a Polyglot nevű zeneterjesztő projekt. Az általuk szervezett európai dalcsere programban magyar, lengyel, lett, olasz, portugál, spanyol (katalán) és ukrán dalok kerülnek kiválasztásra, lefordításra, és kezdenek új életet egy másik partnerországban. A dalpályázat a héten indult és július végéig várják a dalszerzők jelentkezését. Ha van egy dalod, amiben látod a potenciált, és meghallgatnád olaszul, lengyelül, vagy akár katalánul, érdemes volna megfontolnod a jelentkezést.

Dalcsereprogram a diverzitásért

 Mi kell ahhoz, hogy egy lett vagy magyar szám milliókhoz eljusson? Hogyan lehet a saját zenénket megőrizni az angol zeneipar hegemóniájával szemben? Ezekre a felvetésekre javasol megoldást a Polyglot, a 2024-ben induló európai dalterjesztő inkubátor program.

A Music Hungary Kft., a Hangvető partnerszervezetének kezdeményezésére indított 1 millió eurós projekt négy éven keresztül vállalkozik arra, hogy hét nemzetközi partnerével (mint a Lyricfind, a lengyel, lett és ukrán zenei export irodák) együtt a születéstől a terjesztésig kíséri a kiválasztott dalokat, és próbálja sikerre vinni saját piacán azok lefordított, adaptált verzióját.

Mondj egy számot 1 és 70 között!

 A projekt egy nyílt dalpályázattal indul: május 21. és július 31. között várják minden olyan dalszerző jelentkezését, akinek van egy vagy több, a Polyglot partnerországainak nyelvén, vagy azok kisebbségi nyelvén íródott, slágergyanús száma.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Ice Spice és Rakim mutatják meg, hogyan szól a hiphop skála két vége Playback Péntek: Ice Spice és Rakim mutatják meg, hogyan szól a hiphop skála két vége egy órája

A beérkezett dalokból a kurátorok választanak ki országonként tízet, amelyből szeptemberben további szelekció indul: a résztvevő partnerek 30 dalt választanak ki, amelyet saját piacukon, saját nyelvükön, helyi énekesek által átdolgozva igyekeznek befuttatni a következő években.

Játék határok nélkül

„A Polyglot célja, hogy segítse a nem angol nyelven író zeneszerzők karrierjét, hogy a helyi tehetségeknek kaput nyisson más országok közönsége felé“

- foglalta össze a projekt lényegét Weyer Balázs, a projekt zenei igazgatója és megálmodója.

 A dalpályázatra ide kattintva lehet jelentkezni.