2024.6.6 16:54
Olvasási idő 1:01
Kovács M. Dávid

Ezekben az országokban a legjobb fiatal felnőttnek lenni

TÁRSADALOM FELMÉRÉS FIATAL FELNŐTTEK LAKHATÁS MUNKAERŐPIAC SZÓRAKOZÁS TOVÁBBTANULÁS

A World Happiness Report eredményei szerint Litvániában a legboldogabb a 30 év alattiak élete, hiszen a többségnek ingyenes a felsőoktatás, sok a munkalehetőség, olcsó a lakhatás, és még az éjszakai élet is izgalmas.

Idén márciusban a Refresher is megírta, hogy a Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Finnország zsinórban hetedszer szerezte meg a világ legboldogabb országa címet. Noha Litvánia a World Happiness Report listájának csupán 19. helyét szerezte meg, ha csupán a 30 alattiakat nézzük, övék az első hely.

A 2024-es boldogságjelentés szerint a 30 év alatti litván fiatalok a tízes skálán 7,76-os pontszámmal értékelték a saját helyzetüket, ami csaknem olyan magas érték, mint a teljes finn társadalom 7,8-as boldogságindexe.

Hőlégballonok Litvánia fővárosa, Vilnius felett
Hőlégballonok Vilnius felett Forrás Angel Villalba / Getty Images

Litvániát az U30-as mezőnyben egyébként Izrael, Szerbia, Izland és Dánia követi, de az első tízbe a régiónk további két országa, Románia (8. hely) és Csehország (10. hely) is bekerült.

De beszéljünk egy kicsit magunkról is: ahogy a 24.hu emlékeztet, Magyarország az összes korosztályt figyelembe véve idén az 56. helyen végzett, de ha csak a fiféinket nézzük, akkor a 36. helyen állunk.

Az eredményeket látva a Guardian nemrég annak járt utána – helyben, illetve különböző statisztikákat bogarászva –, hogy milyen tényezők állnak a litván fiatalok boldogsága mögött. Az elégedettség egyik legkézenfekvőbb oka a többségnek ingyenes felsőoktatás, aminek köszönhetően a hallgatók anélkül szerezhetnek diplomát, hogy adósságba vernék magukat – már amennyiben elérik a megfelelő osztályzatokat.

A másik sarkalatos tényező, hogy a lakásbérlés – az Eurostat adatai szerint – az egyik legolcsóbb Európában, ami kicsivel még a magyarországinál is kedvezőbb. Szintén fontos körülmény, hogy a fiataloknak sok karrierlehetősége van az országban, ami a virágzó gazdaságnak és a litvánok „startupmentalitásának” egyaránt köszönhető.

Kiemelt tartalom
„Bocsi, már elvitte más, de azért sok sikert” – Mi vezetett az európai lakásválsághoz? „Bocsi, már elvitte más, de azért sok sikert” – Mi vezetett az európai lakásválsághoz? 2024.3.28 19:07

A litván fiatalok elégedettségét ráadásul a vibráló éjszakai élet is javítja – Vilniusban, Kaunasban, Klaipėdában és a jelentősebb városokban legalábbis mindenképp –, amit a cikk egyik megszólalója egyenesen Európa egyik legjobbjának nevezett.