2024.3.30 13:19
Olvasási idő 1:14
Szöllősi Anna

Idén is kijött a jelentés arról, melyik országban a legboldogabbak az emberek

TÁRSADALOM FELMÉRÉS

Finnország zsinórban hetedszer szerezte meg a világ legboldogabb országa címet, a magyarok viszont lefele csúsznak a listán.

Idén is kiadták a World Happiness Reportot: a 2024-es boldogságjelentés szerint Finnország a világ legboldogabb országa, 7,804-es boldogságindexszel. A hír nem igazán meglepő annak fényében, hogy Finnország hetedik éve tartja az első helyet – írja a HypeBeast.

A második helyen Dánia végzett, amit Izland követ, és Svédország, Izrael, Hollandia és Norvégia, Luxemburg, Svájc és Ausztrália is felkerült a TOP 10-es listára, ami évről évre szinte ugyanazokat az országokat sorakoztatja fel. Idén először az Egyesült Államok kiesett a TOP 20-ból: a korábbi 15. helyről a 23. helyre került.

A World Happiness Report főleg a Gallup közvélemény-kutató intézet felméréseire támaszkodik: 134 ország lakosságát vizsgálják, arra kérve az alanyokat, hogy értékeljék az életminőségét nullától tízig terjedő skálán. Egyéb adatokat, például az egy főre jutó GDP-t, a várható élettartamot és az egyéni szabadság szintjét is figyelembe veszik, és, hogy mennyire számít korruptnak az adott ország kormánya.

A World Happiness Reportot az Oxfordi Egyetem Jóllétkutatási Központja az ENSZ-szel együttműködve adja ki minden évben.

„Magyarországon mindenki boldog?“

A Qubit elemzése szerint Magyarországon egyre boldogtalanabbak vagyunk, a 2023-as eredményhez képest 5 helyezéssel kerültünk hátrébb: idén az ország 56. a listán, az 55. Portugália és az 56. Paraguay között. Többnyire még a közép- és kelet-európai régió országai is leköröznek minket, a teljes populáció boldogságszintjét tekintve a magyaroknál csak a horvátok és a bolgárok boldogtalanabbak, miközben a 6,017 boldogságindexű Magyarországot megelőzi Csehország (6,822), Románia (6,491), Lengyelország (6,442), Szerbia (6,411) és Szlovákia (6,257), is.

Kiemelt tartalom
A félműszaknyi tiktokmaratonok és a cseten koldult erotikus fotók sem ritkák a magyar tizenéveseknél egy felmérés szerint A félműszaknyi tiktokmaratonok és a cseten koldult erotikus fotók sem ritkák a magyar tizenéveseknél egy felmérés szerint 2023.4.21 13:05

A világ legtöbb országában az idősebb és a fiatalabb korosztályok boldogsági szintje  hasonlóan áll, de nem Közép- és Kelet-Európában. Ebben a régióban a hatvan év fölöttiek jóval boldogtalanabbak, mint a harminc alattiak, aminek Magyarország is „ékes“ bizonyítéka: a harminc évnél fiatalabbak körében mi vagyunk a világ 36. legboldogabb országa, a hatvan fölöttiek körében viszont csak a 70. helyre futja a listán. 

És álljon itt a Ricsárdgír zenekar Magyarországon mindenki boldog című száma, amitől garantáltan még mélyebbre süppedhetsz az apátiába.