2024.6.6 15:25
Olvasási idő 1:10
Kovács M. Dávid

Nyertes Zsuzsa Tinder-kalandja és egy magyar fiatal purgatóriumi büntetése lett a Friss Hús két legjobb hazai rövidfilmje

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM FILMFESZTIVÁL FRISS HÚS MAGYAR FILM RÖVIDFILM

Az idei Friss Húson a Nyertes Zsuzsa főszereplésével készült "Diamond Beauty" nyerte a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm díját, míg a legjobb magyar animáció Kühnel Szabó Anita "Apád" című diplomafilmje lett.

Szerda délután átadták a Friss Hús rövidfilmfesztivál idei díjait: a budapesti Puskin moziban a legjobb magyar és külföldi film, legjobb animáció és a legjobb színészi alakítások mellett a legjobb magyar forgatókönyvtervet és filmtervet is elismerték.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést Korom Anna Diamond Beauty című alkotása kapta. A szervezők közleménye szerint egyhangúlag hozta meg döntését a zsűri, amelyre „mély benyomást tett a film merész, mégis érzékeny megközelítése, a vizuálisan lenyűgöző történetvezetés és a főszereplő, Nyertes Zsuzsa erős alakítása“.

A filmben Nyertes Zsuzsa egy plasztikai műtétekre rácsavarodott, magányos műkörmöst alakít, aki egy nap megtalálja fiatalkori szerelmét a Tinderen. Hamarosan találkozót egyeztetnek, de a főszereplő (Mária) átszabott arca miatt a férfi (Kálmán) nem is sejti, hogy egykori szerelmével készül randevúzni.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Friss Hús Budapest (@frisshusbudapest) által megosztott bejegyzés

A legjobb magyar animáció Kühnel Szabó Anita Apád című filmje lett, ami egy Miklós nevű fiatal felnőtt történetét meséli el, akinek teljes kudarc az élete. Egy baleset után végül a purgatóriumban találja magát, ahol korábban elhunyt apja várja, hogy Istenhez kísérje. A nárcisztikus férfival az út azonban önmagában is igazi büntetés.

A legjobb színész díját Beleznai Márk Felfáztam című filmjében nyújtott alakításáért Vetlényi Lili kapta, míg Nagy Zsolt Nagy Kálmán Az utca másik vége című filmjében nyújtott játékáért érdemelte ki az elismerést.

A nemzetközi versenyprogram zsűrije a szekció két különdíját az Even Though It's Night és a The Miracle című filmeknek ítélte, a legjobb nemzetközi rövidfilm ezer euróval járó elismerését pedig a litván Arnas Balciunas Through Gloom című alkotása kapta.

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Varga Gábor kapta Cicaharc című filmjéért. A Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat díjait Bódi Zoltán Ahová születni kell, illetve Gergely Zoltán Csodálatos fasírt című projektjei érdemelték ki.

A díjak és díjazottak teljes listája a Friss Hús oldalán olvasható.