2022.12.20 15:59
Olvasási idő 0:56
Kaposi Máté

Megindító képpel búcsúzik tőlünk a NASA Marson szolgáló űrszondája

TECH-TUDOMÁNY MARS NASA

A NASA InSight űrszondája utolsó erejével még küldött nekünk egy képet, mielőtt valószínűleg örökre elhallgat.

Az InSight űrszonda 2018-ban landolt a Marson, legfontosabb feladata a vörös bolygó szeizmikus tevékenységének megfigyelése volt. Ezt a munkát pedig becsülettel el is végezte, négy éves szolgálata alatt 1300 eseményt figyelt meg, melyekről rendkívüli mennyiségű adatot szolgáltatott a földi kutatóknak. A szonda vesztét a bolygón kialakuló óriási homokviharok okozták, melyek finom porral temették be az energiáját szolgáltató napelemeket. 

A robot fotóit megosztó hivatalos Twitter csatorna megindító üzenetet közölt az utolsó képpel, melyet a szonda készített, majd küldött el nekünk.

A poszt alapján a robot egészen addig, amíg energiával bírja, megpróbál kommunikálni a missziót vezető csapattal, de a NASA számításai alapján már csak hetei lehetnek hátra a szondának. A robot viszont nem marad egyedül a sivár bolygón: a NASA két rovere, a Curiosity és a Perseverance a jövőben is tovább üzemel, rengeteg információval ellátva a Marsot kutató tudósokat. 

Kiemelt tartalom
Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? Augusztusi csillagjelentés: miért is kívánunk, ha hullócsillagot látunk? 2023.8.10 17:54

Az InSighthoz hasonló eszközök feladata iszonyatosan fontos a bolygó folyamatainak megértése kapcsán, viszont rávilágítanak arra a problémára is, milyen magányosak lesznek a jövőben a Marsra látogató missziók. A NASA Curiosity rovere például minden évben a Happy Birthday-t "énekelve" köszönti fel saját magát.