2022.12.20 13:14
Olvasási idő 0:44
Kaposi Máté

Elérkezett a búcsú ideje – döntött a Liu fivérek ügyében a szövetség

SPORT GYORSKORCSOLYA

A MOKSZ korábbi nyilatkozataival ellentétben mégis ingyen válthatnak országot a sportolók.

Korábban mi is megírtuk, hogy a magyar gyorskorcsolya sikerkovácsai, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltást kezdeményezett a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnél. A MOKSZ elnöke, Kósa Lajos korábban még arról nyilatkozott, hogy a sportolókat szerződés köti a szövetséghez, amennyiben pedig más ország színeiben szeretnének versenyezni, vissza kell téríteniük az elmúlt három évben rájuk fordított költségeket, melyek egyes hírek szerint 100-150 millió forintra is rúghatnak. 

A szövetség kedd reggeli bejelentése szerint ettől a követeléstől tekintenek el, illetve az elnökség hozzájárul a testvérek országváltásához, egyben lezártnak tekintik a velük fennálló jogviszonyukat. 

A MOKSZ sajnálattal veszi tudomásul a Liu fivérek országváltási szándékát, és fájó szívvel búcsúzik, ugyanakkor köszönetet mond a közösen elért, felejthetetlen sikerekért Magyarország első téli olimpiai bajnokainak, akik kitörölhetetlenül beírták magukat hazánk sporttörténelmébe. További pályafutásukhoz sok sikert kíván Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak.

A Liu testvérek a magyar gyorskorcsolya legsikeresebb időszakát fémjelezték, először férfi váltóban nyertek olimpiai aranyat Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba és Knoch Viktor felállásban, majd 2022-ben Liu Shaoang az ország első egyéni téli ötkarikás aranyérmét is bezsebelte. 

A két sportoló minden bizonnyal Kínába igazol, ahol korábbi edzőjükkel, Csang Csing Linaval készülnek a továbbiakban.