2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Maier Péter
2022.12.19 12:51
Olvasási idő  0:56

Ennyi időt kell görgetni egy kiszolgáltatott tinédzsernek, hogy önbántalmazó tartalmat lásson a TikTokon

Nem kell sokat görgetniük, hogy szembe jöjjön velük olyan tartalom, amely veszélyes lehet a mentális egészségükre – erről számolt be egy friss jelentés.

Maier Péter
2022.12.19 12:51 Olvasási idő  0:56
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Egy friss kutatás eredménye szerint a TikToknak nem kell sok idő ahhoz, hogy önbántalmazó tartalmat jelenítsen meg kiszolgáltatott tinédzserek számára. A felmérés során, amelyben 13 éves és annál idősebb felhasználókat figyeltek, 2,6 percenként dobott fel nekik öngyilkosságról szóló tartalmakat a TikTok, míg 8 percenként, evészavarral kapcsolatos, 39 másodpercenként pedig testképhez vagy mentális problémákhoz kapcsolódó contentet mutatott nekik a felület.

 

Az online veszélyek visszaszorítására törekvő brit Center for Countering Digital Hate (CCDH) szervezet jelentése szerint azok, akiket ők a kiszolgáltatott tizenévesek személyiségtípusába sorolnak, tizenkétszer annyi alkalommal találkoznak ilyen videókkal, mint más felhasználók. 

 

A TikTok mostanra átvette a vezető szerepet a közösségi médiaplatformok között a tinédzser felhasználók körében, viszont a cég nem tudott ilyen léptékben haladni a felület szabályozásával, és a CCDH szerint nem helyez elég hangsúlyt arra, hogy megállítsa az olyan videók terjedését, amelyek romantizálhatják a tizenévesek körében az evészavart vagy önmaguk fizikai bántalmazását. 

„Olyan, mintha torzított tükrök csarnokában lennél, ahol folyamatosan azt duruzsolják a füledbe, hogy ronda vagy, nem vagy elég jó, minek élsz. Ez az állandó élménye ezeknek a gyerekeknek, ráadásul folyamatosan siettetve érzik magukat, mert így működik a TikTok algoritmusa“ – mondja Imran Ahmed, a CCDH szervezet ügyvezetője, aki szerint pont azok kapják az arcukba a legtöbb önbántalmazásról, evészavarról szóló tartalmat, akik a leginkább ki vannak téve a veszélynek. 

 

A TikTok algoritmusát nem először éri kritika amiatt, hogy nem megfelelően van szabályozva, és rosszul szűri ki azokat a tartalmakat, amelyek veszélyesek lehetnek a tinédzserek számára. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: vice.com Thumbnail:  Marijan Murat/picture alliance via Getty Images
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra