2024.5.13 16:02
Olvasási idő 0:48
Szöllősi Anna

Bombafenyegetés miatt legalább hét magyar iskolát kellett kiüríteni országszerte

KÖZÉLET BOMBARIADÓ ISKOLA MAGYARORSZÁG OKTATÁS

Szegeden és Szombathelyen két iskolát, Kulcson és Nyíregyházán egy-egy iskolát kellett kiüríteni, továbbá egy fővárosi intézmény is érintett az ügyben.

A Magyar Hang információi szerint bombafenyegetés miatt a hatóságoknak Szegeden és Szombathelyen két iskolát, Kulcson és Nyíregyházán pedig egy-egy iskolát kellett kiürítenie. Ezek az intézmények éjjel kaptak e-mailben bombafenyegetést, kivéve Nyíregyházát, ahova telefonon érkezett a bejelentés. A lap értesüléseit a rendőrség is megerősítette. 

Egy budapesti általános iskolában is bombariadó volt, ami hétfő reggel 8 óra után történt. A gyerekeket egy közeli játszótérre vitték, ahonnan 12 óra után térhettek vissza a padokba. A Magyar Hang szerint egyes iskolákban már lezárult az átvizsgálás, és folytatódott a tanítás, míg más intézmények hazaküldték a diákokat. Egyelőre nincs arról információ, hogy bárhol találtak volna robbanószert. 

Múlt hét kedden Szlovákiában összesen 1543 iskolában volt bombariadó, valamint 110 bankfiók és 40 elektronikai üzlet is fenyegetést kapott, de robbanószert ezeken a helyeken sem találtak. A beszámolók szerint nem közvetlenül az iskoláknak, hanem az igazgatóknak küldték a fenyegető e-maileket.

Az orosz címről érkező, szlovák üzenetben az iszlám vallást is említik, amiben többek közt az állt, hogy „Legyetek bárhol, a mudzsáhidek megölnek titeket a városaitokban. Az iskola területén bomba van.” A szlovák hatóságok a fenyegetések nagy száma miatt terrorcselekményként kezelik az esetet.

Egyelőre nem tudni, hogy a szlovákiai és magyarországi esetek összefüggésben állhatnak-e egymással. Amint az ORFK bővebb tájékoztatást ad ki az ügyben, cikkünket frissítjük.