2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
2022.12.17 17:39
Olvasási idő  1:00

„Azért vannak itt még tehetségek” - Így hackelte meg a Kréta rendszerét két kamaszfiú

Két kamasz halászott a KRÉTA fejlesztőcégének informatikai rendszerében, személyes adatokhoz végül nem jutottak hozzá.

2022.12.17 17:39 Olvasási idő  1:00
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Részleteket tettek közzé a police.hu oldalon a Kréta-rendszer meghackeléséről. Mint írják, adathalász-támadás érte 2022. szeptember 18-án a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztőcégének informatikai rendszerét. Ismeretlen elkövetők megszerezték a vállalkozás egyik terméktámogatással foglalkozó alkalmazottjának felhasználóneveit és jelszavait, ezek ismeretében korlátozottan hozzáfértek a fejlesztőcég munkatársának irodai levelező rendszeréhez, használt adatbázisához, forráskód elemeket és adatokat töltöttek le. Az elkövetők legkevesebb 20 alkalommal léptek be a fejlesztőcég rendszerébe, több munkaállomást kártékony szoftverekkel (malware) fertőztek meg.

 

A rendőrségi közlemény szerint a támadás megjelölt időpontjához viszonyítva több héttel később tett feljelentést követően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztálya információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt indított nyomozást. A rendőrök 2022. december 13-án egy 15 éves és egy 13 éves fiatalember, egymástól légvonalban 82 kilométer távolságban található otthonában tartottak kutatást.

 

Számítástechnikai eszközöket és adathordozókat, malware-eket foglaltak le. Az idősebb diákot gyanúsítottként hallgatták ki, az életkora miatt felelősségre nem vonható 13 éves tanuló tanúkihallgatására később kerül sor. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, annak elkövetésére magyarázattal nem szolgált, szabadlábon védekezik.

A fiatalemberek összefüggésbe hozhatók számos iskolát érintő bombafenyegetéssel. A 15 éves fiatalkorúval szemben zsarolás kísérletének megalapozott gyanúja miatt is eljárás van folyamatban – a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint egy kártékony szoftver segítségével hozzáfért egy vele egyidős diáktársa levelező rendszeréhez, majd kilátásba helyezte kirúgatását, amennyiben nem fizet neki – olvasható a közleményben.

 

Arról, hogy a Kréta-rendszer feltöréséért feltehetőleg két kamaszfiú a felelős, először Pintér Sándor beszélt a pénteki közoktatási fórumon. A belügyminiszter ezt a tényt akkor úgy kommentálta: „azért vannak itt még tehetségek.”

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: 24.hu Thumbnail:  Mohos Márton / 24.hu
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra