2024.5.7 10:29
Olvasási idő 0:45
Masszi-Rigó Csilla

Itt a 2024-es Budapest Pride hivatalos útvonala: az idei felvonulás ott végződik, ahol a tavalyi kezdődött

TÁRSADALOM BUDAPEST BUDAPEST PRIDE LMBTQ

A korábbi évekkel ellentétben idén nem júliusban, hanem június végén kerül sor a Budapest Pride-ra, amit az év legnagyobb LMBTQ-bulija zár a Budapest Parkban.

Június 22-én ismét elindul az ország egyik legnagyobb és legfontosabb emberi jogi tüntetése, a Budapest Pride Felvonulás, amelynek szlogenje továbbra is úgy szól: vedd vissza a jövőd!

Elkészült a 2024-es Budapest Pride útvonala
Budapest Pride 2021-ben. Forrás MTI/Balogh Zoltán

„A Budapest Pride olyan világot képzel el, ahol a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, ahol teljes az LMBTQ-emberek társadalmi elfogadottsága“ – írják a szervezők.

Évek óta közel 35 ezer ember vesz részt ezeken az emberi jogi tüntetéseken, és legalább ennyi résztvevőre számítanak az idei Budapest Pride-on is, amelynek útvonalát hétfőn jelentették be a szervezők.

Idén a Podmaniczky utcából indul a menet 15.00 óra körül. A következő állomás, a Bajcsy-Zsilinszky út, ahonnan a felvonulók az egyik legnépszerűbb szakaszra, az Andrássy útra fordulnak. Mivel a sugárút a felvonulók egyik kedvence, így 2023 után ismét erre vonul a tömeg, egészen a Hősök teréig, majd a végállomáson, a Vajdahunyad vára előtt programok, fellépők és a Civil Falu várja az érdeklődőket.

A felvonulás után is lesz program: este tíz órától az ország legnagyobb LMBTQ-bulija, a Rainbow Party zárja a napot a Budapest Parkban. További információkat az esemény Facebook-oldalán vagy a Budapest Pride hivatalos oldalán találhattok.