2024.5.10 18:43
Olvasási idő 2:13
Kremmer Magdi

A magánélet nekik csak álom: ezért érdekel mindenkit annyira a sztárok szerelmi élete

A magánélet nekik csak álom: ezért érdekel mindenkit annyira a sztárok szerelmi élete
Forrás <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href=" Albert L. Ortega" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">Getty Images: Christopher Polk/Golden Globes 2024</a>
TÁRSADALOM CELEB PÁRKAPCSOLAT RAJONGÁS SZERELEM SZTÁRKULTUSZ SZTÁROK

Nap mint nap lesifotósok kergetik őket, bulvárcikkek tömkelege jelenik meg róluk, a rajongók pedig a socialmedia-felületeiket bújják információmorzsák után kutatva. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, miért követjük szinte megszállottan a sztárok magánéletét.

Vajon mit mondott Timothée Chalamet Kylie Jennernek a Golden Globe-díj-átadón, ahol először mutatkoztak egy párként a nyilvánosság előtt? Milyen lehet Zendaya és Tom Holland kapcsolata a színfalak mögött? És kiről szólnak Taylor Swift dalai? Bármennyire is vágynak rá, a sztárok szerelmi élete sosem tud igazán privát maradni. Paparazzik, újságírók és szemfüles rajongók várják folyamatosan azokat a pillanatokat, amikor el lehet kapni valamit egy-egy sztárpár magánéletéből. De miért érdekel bennünket annyira a hírességek szerelmi élete, és miért szeretnénk minél többet tudni a kedvenc sztárpárjainkról?

@prettylittlething Zendaya & Tom Holland having a sing along is what we love to see 🤣✨ they are such couple goals! 🥹 #zendaya#tomholland♬ original sound - prettylittlething

Zendaya és Tom Holland románcát a fél világ nyomon követi. 

Egyfajta eszképizmus

Ahogy a romantikus regények és sorozatok izgalmas történetei, úgy a hírességek szerelmi élete is egyfajta fantáziaként jelenik meg az életünkben. Kimberly Hershenson amerikai pszichológus szerint “a sztárpárok szerelmi életének nyomon követése eltereli az emberek figyelmét saját magukról, és helyette valami olyanra fókuszálnak, amit »varázslatosnak«  tartanak.” Az az álom, hogy egyszer megtaláljuk a szőke herceget (vagy hercegnőt), a sztárpárokat nézve valósággá válik. Ők hús-vér emberek, akikkel nyilvánvalóan jobban tudunk azonosulni, mint a kitalált karakterekkel. És a tökéletes Instagram-bejegyzéseiket vagy vörös szőnyeges megjelenéseiket látva úgy érezzük, hogy valóban létezik mesebeli szerelem. 

Miért érdekel minket a sztárok szerelmi élete?
A brit királyi család magánélete mindennap terítéken van az Egyesült Királyságban. Forrás Matt Cardy / Getty Images


Bepillantás valami intimbe

A közösségi médiának köszönhetően közelebb kerülhetünk a kedvenc sztárjainkhoz, mint valaha. Egy-egy sajtómegjelenés nem tudja visszaadni azokat a képeket vagy Insta- sztorikat, amiket egy híresség a saját életének egy apró szeletéről posztol. Szeretnénk minél többet kideríteni a sztárok magánéletéről, mert úgy érezzük, hogy valamilyen formában mi is részesei lehetünk annak az életnek, amit ők élnek. A kedvenc színészeink és énekeseink szerelmi életéről való spekulálás pedig egyfajta összetartozás-érzést ad, információt cserélünk az adott személyről, megosztjuk egymással a gondolatainkat, ki tudjuk fejezni az érzéseinket egy-egy felkapott hír kapcsán. Ez a mechanizmus hasonló a pletykához, csakhogy a sztárok olyan szereplőkként jelennek meg az életünkben, akikről nem ciki beszélni. Az Egyesült Királyságban a királyi család minden egyes lépését nyomon követi a nagyközönség, és teljesen elfogadott, hogy az előkelőségek magánélete állandó beszédtéma. A világsztárok párkapcsolatai is hasonló felületet biztosítanak arra, hogy kibeszéljük magunkat. “Azt vágod, hogy Kylie Jenner most Timothée Chalamet-val van együtt? Tök para, nem?” vagy “JLo és Ben Affleck újra együtt vannak. Lehet, hogy nekem is van még esélyem az exemnél.”

Miért érdekel minket a sztárok szerelmi élete?
Rengetegen örülnek neki, hogy Jennifer Lopez és Ben Affleck 20 év után ismét egy párt alkot. Forrás MEGA/GC Images

A kapcsolat, ami az lesz, amit te akarsz 

A különböző hírességeknek különböző elképzelései vannak arról, hogy mennyire fontos a magánélet. A Kardashianek a realitysorozatuk nélkül soha nem futottak volna be, a család hírnevének részét képezi az is, hogy hosszú évek óta ország-világ elé tárnak mindent, amiről azt gondolnánk, hogy a magánélet része. Más sztárok kínosan ügyelnek arra, hogy csak és kizárólag annyit osszanak meg magukból, amennyit a karrierjük érdekében muszáj, a szerelmi életüket pedig annyira titokban tartják, amennyire csak lehet. Az internet jelenlegi kedvenc power couple-je, Zendaya és Tom Holland hosszú évekig nem hozta nyilvánosságra a kapcsolatát, és most is minimális információt osztanak meg a rajongókkal a privát életükről. A sztárok titokzatossága azonban még inkább teret ad a fanoknak az álmodozásra és a spekulációra. A sztárpárokat olyannak képzeljük el, amilyennek csak akarjuk, így azokkal az értékekkel és tulajdonságokkal ruházzuk fel ezeket a kapcsolatokat, amelyekre mi magunk vágyunk. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!