2024.4.25 15:29
Olvasási idő 1:28
Maier Péter

Nem először okozott galibát Vida, a London utcáin keresztülvágtató véres ló

ARCOK ÁLLAT ÁLLATVÉDELEM LONDON

Szerdán több ló is elszabadult London belvárosában, egyikük egy busszal is ütközött, amitől vér borította a testét. Később kiderült, hogy ez ugyanaz az állat, amelyik Károly király koronázási ceremóniáján fejbe rúgott egy katonát.

Izgalmas részletek derültek ki a szerdán London belvárosán átvágtató katonai lovakról, amik szerdán napközben tűntek fel a brit főváros utcáin. Köztük volt egy vérrel borított fehér állat, név szerint Vida, akiről a Daily Mail kiderítette, nem először okozott galibát: korábban Károly király koronázási ceremóniáján is részt vett, akkor fejbe rúgott egy katonát.

Noha a lovak szerdái vágtatását sokan a végítélet előjeleként értelmeztek, azóta kiderült, hogy a patás állatok (amik amúgy is eggyel többen voltak, mint a Jelenések könyvében) nem a világ végét hozták el, tudományosan megmagyarázható volt a viselkedésük.

Az állatok egy Household Cavalry nevű katonai elitalakulathoz tartoztak, és a reggeli gyakorlatozásuk közben valószínűleg megijedtek valamitől, mire a Hyde Park laktanya közelében ledobták magukról lovasaikat, és menekülőre fogták a dolgot. Nyugatról kelet felé tartottak, egyikük egészen Limehouse-ig jutott, mintegy öt mérföldre a kiindulóponttól – írja a Dazed, amelynek szerkesztősége előtt is elrohantak az elszabadult lovak.

Kiemelt tartalom
Veszélyben az állatkísérlet-mentes Body Shop: hogyan jutott Angliában csőd közelbe egy hippi álmából kinőtt milliárdos üzlet? Veszélyben az állatkísérlet-mentes Body Shop: hogyan jutott Angliában csőd közelbe egy hippi álmából kinőtt milliárdos üzlet? 2024.3.5 19:11

A lovak a szemtanúk szerint autókba rohantak bele, és betörték egy busz első ablakát. Az ITV által felvett videón látszik, hogy az egyik egy fekete taxinak ütközött. A BBC szerint három különböző helyszínről négy embert szállítottak kórházba. Azóta a westminsteri rendőrség bejelentette, hogy az összes lovat megtalálták, majd állatorvoshoz vitték őket. Ami a véres állatot illeti, a fehér ló akkor sérülhetett meg ilyen durván, amikor egy busznak ütközött.

Természetesen azonnal elindultak a különböző összeesküvés-elméletek, hiszen sokaknak a bibliai Jelenések könyvében szereplő Apokalipszis lovasai jutottak az eszükbe. Az ijedséget az is erősítette, hogy a Big Ben órája épp aznap reggel 9-kor romlott el, és állt meg egy időre, de azóta már megjavították. 

A Dazed szerint a végítélet jeleinél nagyobb probléma, hogy 2024-ben még arra használják a lovakat, hogy katonák és rendőrök masírozzanak rajtuk, ahelyett, hogy tágas legelőkön hagynák futkorászni őket.

Ami a lovak egészségét illeti: a hadsereg szóvivője szerint két sérült lovat szerda este megműtöttek, az egyiket egy lókórházba szállították át. „Az összes megmaradt lovat megfigyelés alatt tartjuk“ – mondta. James Cartlidge védelmi miniszter úgy fogalmazott, Vida és egy másik ló „súlyos állapotban vannak, de ha jól tudja, még élnek”.