2024.4.24 9:52
Olvasási idő 0:51
Szécsi Krisztián

Ezentúl nem csak könyvekre kerülhet fólia, minden termékre kiterjed az LMBTQ-törvény

KÖZÉLET HOMOSZEXUALITÁS MAGYARORSZÁG POLITIKA

A Magyar Közlöny olyan fogyasztóvédelmi módosításokról ír, amelyek a forgalomba hozott könyveken túl gyerekjátékokat és ruházati termékeket is érintenek.

A Magyar Közlöny 2024. évi 46. száma újabb fogyasztóvédelemmel kapcsolatos módosításokról számol be. Az új rendelkezés szerint ezentúl már nem csupán könyvekre terjed ki az LMBTQ-közösség reprezentálásának visszaszorítása, hanem gyakorlatilag bármire. Ennek értelmében minden olyan termék, „amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.“

A rendelkezés kitér a termékek kialakítására, hogy a forgalmazói hely milyen közel található egy „nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely“ bejáratához, továbbá hogy egy hasonló típusú árucikk csupán „a többi, gyermekeknek szóló terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazható“. Mivel a rendelet általánosan fogalmaz, ezért a módosítások érinthetnek akár szivárványszínű játékokat, ruházati termékeket, de tartalmuk miatt film- és hangtározókat (CD, DVD, bakelit), és gyakorlatilag bármiféle árucikket, amelyek összeköthetők az LMBTQ-közösséggel.

A könyvek esetében a felelősség a kiadót terheli:

Könyv forgalmazása esetén a kiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha a könyv meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása.

A kormányközeli sajtótermékek korábban arról írtak, hogy az LMBTQ-lobbi már a gyerekjátékokba is beférkőzött, találtak szivárványszínű táskát és LEGO-készletet, gendersemleges, illetve nemváltó matrjoska babát is.