2024.4.23 10:54
Olvasási idő 0:46
Masszi-Rigó Csilla

Beperlik a Grindr appot, hirdetőknek adhatta ki a felhasználók HIV-státuszát a randialkalmazás

TÁRSADALOM KIBERBIZTONSÁG LMBTQ RANDIOLDAL

2018-ban már vádolták meg hasonlóval az applikáció üzemeltetőit.

Beperelték a Grindr nevű, főként LMBTQ-közösségek által használt randialkalmazást, mert a program olyan személyes és szenzitív információkat oszthatott meg a hirdetőkkel, mint például a felhasználók HIV-státusza.

A londoni Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott kereset szerint ezeket az információkat illegális módon osztották meg a hirdetőkkel. Az ügy több ezer brit felhasználót érinthet, eddig 650-en tettek panaszt a keresetet benyújtó ügyvédi iroda szerint.

Személyes adatokat adhatott ki a Grindr
Személyes adatokat adhatott ki a Grindr. Forrás Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

Az appot már 2018-ban is szenzitív információk kiszivárogtatásával vádolták, majd kiderült, hogy 2018 és 2020 között is lehetett precedens illegális tevékenységre. A kereset a harmadik felet is megnevezte, ezek az Apptimize és a Localytics adatelemző cégek – ez a két vállalat volt megbízva 2018 környékén is azzal a feladattal, hogy elemezze a felhasználók szokásait, állításuk szerint viszont sosem adták el ezeket az adatokat –, ugyanakkor nem kizárt, hogy más hirdetőcégek is érintettek lehetnek az ügyben, noha már hat évvel ezelőtt is ígéretet tett a Grindr arra, hogy HIV-státuszt soha többet nem oszt meg harmadik féllel.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

A Grindr szóvivője szerint a cég rendkívül komolyan veszi az adatvédelmet, az ellenük felhozott állítás „a több mint négy évvel ezelőtti gyakorlat téves jellemzésén alapul”. Amennyiben kiderülne, hogy az oldal ténylegesen felhasználta a személyes adatokat, a károsultak több ezer fontos kártérítést kapnának.