2024.5.4 10:38
Olvasási idő 2:42
Krajnyák Petra

Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat

 Yee-haw! A cowgirl-esztétika belovagolt a popkultúrába, mi meg lasszóval vadásszuk a cowboy-csizmákat
Forrás INSTAGRAM / @PARISTEXAS_IT
DIVAT COUNTRY COWBOY COWGIRL DIVAT HAJTREND SMINKTREND TREND

A cowboy-kultúra a texasi legelőkről beszivárgott a popzenébe, popkulturális korszellembe és természetesen a divatba is.

2024 az év, amikor a country kitört a dallasi republikánusok kedvenc bárjaiból, a cowboyok és cowgirlök pedig a rodeón kívüli territóriumra merészkedtek: a fashiontok vidékére. Ne aggódjatok, nem a Trump-szavazók törtek be a divat kibervilágába, legjobb tudomásom szerint, a trendet sokkal inkább a zeneiparban hódító hadjáratra indult country ihlette. Instagramon tömegek kopogtatják bőrkötésű westerncsizmáikat és bőszen emelgetik Stetson-kalapjukat Beyoncé Cowboy Carter című dalára.

Forrás Instagram / Bella Hadid

Bella Hadid örökös lovas lányként megtalálta új otthonát a texasi Fort Worth farmjai és a rodeóstadionok között. Mint örökös trendrobbantó, egyértelmű, hogy a modell újonnan felfedezett vonzalma a cowboy-kalapokhoz, bőrnadrágokhoz és texasi lovas viseletekhez szintén közrejátszhat a western esztétika sosem-látott népszerűségéhez.

Persze a sarkantyús csizmák kultusza korántsem új keletű. 2022-ben az Alexander McQueen, a Chloé, és az Isabel Marant is az westernfazonok újragondolt verzióit villantotta meg a kifutón.

Forrás LOUIS VUITTON

A párizsi divathéten Thom Browne férfi ruhakollekciójában chaps (felcsatolható lábszárvédő), cowboy-kalapok és sarkantyús csizmák is szerepeltek, míg a Chanel Haute Couture kollekciójával emelte be a cowboycsizmát a high fashionbe. Pharell második, 2024-es Louis Vuitton férfiruha kollekciója pedig, a Dazed szavaival élve: berobbantotta a Yeehaw Agendat

Azonban nem feltétlenül a kifutókon és szabászatok munkaasztalán találjuk meg a trend magvait. A cowgirl-kalapok és csizmák már régóta visszatérő vendégek a Harry Styles koncerteken, de Swiftie-k stílusjegyei között is találunk flitteres, színpompás darabokat némi tollboával kiegészítve. 

Swfitie-k Taylor Swift 2024-es Melbourne-i koncertjén. Forrás GETTY IMAGES

A cowgirl őrületnek már gyerekkorunkban megágyazott a Disney. Valami nagyon félresiklott a stúdiónál úgy a Shake It Up (Indul a risza!) premierjekor, de e halálos kitérő előtt még megáldotta a popkulturális emlékezetet Hannah Montanával. Tulajdonképpen a Miley Cyrus gyerekkorát feláldozó műsor fiktív énekesnője tekinthető a cowgirl-esztétika előfutárának.

 cowgirl, trend divatbella hadid, cowgirl, trend, divatbella hadid, cowgirl, trend, divatbella hadid, cowgirl, trend, divat
Galéria megtekintése
(4)

Off-duty Cowgirl

Internetes forrásaink, vagyis az Instagram szerint Miss Horsegirl Bella Hadid ideje nagy részét professzionális cowboy barátja és lovak társaságában tölti. Azonban nem hagyott nyugodni a gondolat: mit viselhet a szabadnapján, a karámon kívül egy ilyen szupportív cowgirl?

Forrás Instagram / Dua Lipa

Természetesen farmert, elképzelésem szerint magas derekú, trapézszárút, esetleg csípőnadrágot. Ehhez bő farmerkabát, vagy hasított bőr motoros dzseki is társulhat, a viseletes cowboy-csizma opcionálisan valamilyen csatos loaferre, a cowboy-kalap pedig baseball sapkára is cserélhető.

Coastal Cowgirl

A napsütötte tengerparti cowgirl-esztétika alapját kék-fehér színpaletta, lengedező napozóruhák, bő szoknyák, fodrok, és bő ingek adják. Kicsit Dolly Parton, kicsit ponyvaregény filmadaptációban, naplementében a messziségbe ellovagolós hatást is kelthet. Ám utóbbi egyébként kiváló tematika lenne Donald Trump bármely szavazójának házibuliján.

@lexilunde And @paigelorenze is the blue print 🎲 #coastalcowgirl#coastalcowboy#summer2023#summer2023trends♬ Texas Sun - Khruangbin & Leon Bridges

A kevésbé romantikus alkatúaknak kiváló alternatíva lehet egy szellős, bézs vagy homokszínű vászonnadrág, szára szigorúan a cowboy-csizmába tűrve, egy bő fehér inggel.

Préri Cowgirl

A szende szűznek álcázott végzet asszonya külső megalapozója, Lana Del Rey következő country albuma nyomán akár Lasso-girlnek is nevezhetjük az esztétikát, mely ötvözi a coquette-stílust a westernfilmek jelmeztárával. Mindehhez elég egy babydoll fazonú, empire derekú vagy buggyos ujjú ruha a fehér bármely árnyalatában – bizony, több is van –, egy-két masni, gyöngysor, és bármilyen csipkés kiegészítő.

A végeredmény: az örök melankolikus tehenészlány, aki végtelenítve hallgatja a művésznő Chemtrails over the Country Club című albumát.

@audreyatienza this is my favorite trend #ribbons#cowboyboot#cowboybootribbons♬ Kiss Me - Sixpence None The Richer

Rodeó Cowgirl

Viszonylag stabil magabiztossággal kijelenthetjük, hogy a lovak, marhák terelésével és megülésével való flexelésnek itthon nincs hagyománya. Magyar ekvivalensének talán a hortobágyi csikósok karikás ostor csattogtatása nevezhető, mely popkulturális jelenség helyett az ötlettelen általános iskolai tanárok jolly jokere maradt.

Forrás Instagram / Miley Cyrus

De tételezzük fel, hogy a magyar szikföldek mégis otthont adnak az amerikai sportnak, mit vennél fel a jeles alkalomra? Javasolnám a kockás minták beemelését a szettbe, csodás lehet egy kendő felsőként a mellkasodra kötve, de egy rojtos bőrdzseki, strasszköves farmer kabát vagy bőrnadrág is megállná a helyét. 

Ranch Cowgirl

Nézzük, mit visel egy cowgirl a farmon? Farmert farmerrel? Fehér rojtos inggel és zsinórnyakkendővel? Pontosan ez a divat varázsa: egy szituációs játék, mellyel a ruhákkal bármilyen, saját életünkben irracionálisnak tűnő helyzetbe helyezhetjük magunkat.

@courtney_steeves all things from my little store 🤍 #outfitideas#springoutfits#westernstyle#countrygirl#countryaesthetic#outfitinspo#cowgirlhat#springfashion#cowgirlboots#western♬ Stay in Your Lane - Bronson Diamond & Greta Stanley

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!