2024.4.16 16:51
Olvasási idő 0:37
Masszi-Rigó Csilla

Volt egyetemének ajánlotta fel a Nobel-díjért járó pénzjutalmát Karikó Katalin

TECH-TUDOMÁNY EGYETEM KARIKÓ KATALIN NOBEL-DÍJ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

Karikó Katalin egyetemi díjat alapít, valamint a Nobel-díjának egy másolatát is a Szegedi Tudományegyetemnek adja.

Karikó Katalin Alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek ajándékozta a módosított nukleozidokkal kapcsolatos kutatásáért és a hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztéséért kapott Nobel-díjának egyik hiteles nemesfém-másolatát, ezen felül pedig pénzjutalmából új egyetemi díjat is alapít, amit JATE-díjnak fog elnevezni – derül ki az egyetem híréből

Forrás MTI/Balogh Zoltán

Karikó Katalin még közvetlenül azután ígérte meg, hogy a díjat elviszi az egyetemre, miután kiderült, hogy kutatótársával, Drew Weismannal ők kapták a 2023-as orvosi Nobel-díjat. A most alapított JATE-díj (korábban József Attila Tudományegyetem volt a neve a szegedi egyetemnek) ezentúl minden évben egy-egy oktató-kutató és egyetemi hallgató munkáját ismeri el.

Ahogy a Szeged365 írja, a Nobel-díj mellé alapesetben egymillió dolláros pénzjutalom jár, de mivel Karikó Katalin megosztott díjat kapott, így ennek felére, mintegy 500 ezer dollárra lett jogosult, ami a jelenlegi árfolyamon közel 185 millió forintot jelent.

Az egyetemen Karikó Katalin életét bemutató kiállítás is nyílt, a kutató pedig szerdán Tápéra látogat majd, ahol a helyi, több száz éves gyékényszövőműhelyben adják át neki a Nobel-díj gyékényből készült másolatát.