2024.4.13 12:07
Olvasási idő 1:27
Krajnyák Petra

Feladta magát Ótani Sóhei egykori tolmácsa, aki több millió dollárt lopott el a sztársportolótól

SPORT BASEBALL OTANI SOHEI SPORT

Mizuhara 2021-ben kezdett el sportfogadásokat kötni egy illegális szerencsejátékhoz kapcsolódó bukmékercsoporttal, melyek egyre gyakoribbá és egyre nagyobb értékűvé váltak.

A baseball sztár, Ótani Sóhei egykori tolmácsa és barátja, Mizuhara Ippei pénteken feladta magát a szövetségi hatóságoknak, miután a vádak szerint 16 millió dollárt lopott munkaadójától, hogy táplálja „illegális sportfogadások iránti falánkságát“, közölték a hatóságok a CNN-nel. Mizuharát ezután szövetségi őrizetbe vették, ám 25 000 dolláros (több mint 9 millió forint) óvadék és útlevele leadása ellenében szabadon engedték. A szabadlábra helyezés feltételei között szerepelt tovább, hogy szakemberhez kell fordulnia szerencsejáték-függőségének kezelésére.

Mizuhara bírósági meghallgatását, ahol várhatóan vallomást tesz, május 9-re tűzték ki. Az ex-tolmácsnak banki csalás miatt kell bíróság elé állni, mivel 2021 novembere és 2024 januárja között több alkalommal is engedély nélkül utalt át nagyobb összegeket Ótani bankszámlájáról sajátjára. Mizuhara emellett a sportolónak adta ki adta magát, hogy megpróbálja rávenni a banki alkalmazottakat a gigantikus összegű átutalások jóváhagyására, árulta el Martin Estrada, amerikai ügyész. Amennyiben bűnösnek találják, akár 30 év börtönbüntetést is kaphat.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

Ótani néhány órával azután, hogy korábbi tolmácsa feladta magát a hatóságoknak, nyilatkozatot adott ki, amelyben úgy fogalmazott, nagyon hálás az igazságügyi minisztérium vizsgálatáért. Tovább elárulta, hogy szeretné kicsit távol tartani magát az ügytől és szeretne inkább a baseballra koncentrálni.

Mizuhara kihasználta szoros kapcsolatát a japán sportolóval, akit korlátozott angol nyelvtudása miatt mindenhova el kellett kísérnie. Nem sokkal azután, hogy Ótani 2018-ban Japánból az Egyesült Államokba költözött, Mizuhara segített a baseball sztárnak egy bankszámla létrehozásában. Mizuhara azonban nem volt hajlandó hozzáférést adni Ótani más szakmai tanácsadóinak, köztük az ügynökének, könyvelőjének és pénzügyi tanácsadójának sem.

Légi felvétel a Los Angeles Dodgers sztárját, Shohei Ohtanit ábrázoló új falfestményről, amelyet Robert Vargas művész készített a Little Tokyo negyedben lévő Miyako Hotelen 2024. március 28-án, Los Angelesben, Kaliforniában. Ohtani a tervek szerint ma játszik a Dodgers nyitónapi mérkőzésén a St. Louis Cardinals ellen a korábbi tolmácsát, Ippei Mizuharát érintő szerencsejáték-botrány közepette. (Fotó: Mario Tama/Getty Images)
A sztár dobó Ótani falfestménye a Los Angeles-i Little Toyko negyedben. Forrás Mario Tama/Getty Images


A telefonos és banki feljegyzések szerint Mizuhara online férhetett hozzá Ótani számlájához. Mizuhara 2021-ben kezdett el sportfogadásokat kötni egy illegális szerencsejátékhoz kapcsolódó bukmékercsoporttal, melyek egyre gyakoribbá és egyre nagyobb értékűvé váltak.

Mizuhara saját szerencsejáték-nyilvántartása szerint körülbelül 19 000 fogadást kötött 2021 decembere és 2024 januárja között, átlagosan közel 25 fogadást naponta. A feljegyzések szerint Mizuhara összesen 142 256 769 dollárnyi (52 milliárd forint) nyertes fogadást és 182 935 206 dollárnyi (67 milliárd dollárnyi) vesztes fogadást tett, tehát 40 678 436 dolláros (több mint 15 millió forint) negatív összeget termelt.

Kiemelt tartalom
700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 700 millió dollárt keres Ótani Sóhei, a világ legjobban fizetett sportolója – De ki ő, és miért ér ennyit a baseball? 2024.4.10 19:18

A Mizuhara elleni vádak akkor kerültek nyilvánosságra, amikor a Dodgers Dél-Koreában tartózkodott az MLB márciusi szezonnyitó versenysorozatán. Ótani ügyvédei ekkor több millió dollár ellopásával és egy bukméker, aki ellen szövetségi nyomozás folyik, közreműködésével folytatott illegális szerencsejátékkal vádolták meg Mizuharát.