2024.4.11 16:05
Olvasási idő 1:41
Masszi-Rigó Csilla

Szexuális zaklatás gyanúja miatt indult vizsgálat az SZFE egyik tanára ellen

TÁRSADALOM EGYETEM FELSŐOKTATÁS OKTATÁS SZEXUÁLIS ZAKLATÁS SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM

A beszámolók szerint egy szakmájában díjazott, elismert oktató zaklathatta a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A férfi azt állítja, a vád alaptalan, ennek ellenére belső vizsgálat indult az ügyben.

Akár a szexuális zaklatás fogalmát is kimerítheti egy, a Színház és Filmművészeti Egyetemen tanító tanár viselkedése, értesült a Telex. Az SZFE március elején belső vizsgálatot indított az ügyben, erre az intézmény vezetése egy zárt hallagatói Facebook-csoportban hívta fel a figyelmet.

A portál információi szerint jelenleg a tanulmányi osztályon várják a panaszos hallgatók anonim észrevételeit. Az iskola vezetése még nem adott ki hivatalos közleményt az esettel kapcsolatban, a Telexnek azonban sikerült felvennie a kapcsolatot több hallgatóval, illetve tanárral is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Forrás MTVA/Bizományosi: Róka László

A beszámolók szerint egy idősebb, férfi tanár többször is megjegyzéseket tett a női hallgatók alkatára és öltözködésére, bámulta őket, illetve a „nagyon tudnálak szeretni” jellegű megnyilvánulásoktól a büdöskurvázásig többféle megnyilvánulás is elhagyta a száját. Az értesülések alapján a meg nem nevezett oktató nem csak a saját diákjait inzultálta, egy olyan fiatal lánynak is megjegyezte, hogy „mennyire rendben van”, akit nem is tanít. 

Kiemelt tartalom
7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod 7 jó tanács, amit fogadj meg, ha te is most írod a szakdolgozatod tegnap 09:26 -kor

Miután az oktató viselkedéséről szóló hírek az intézmény tanáraihoz is elértek, többen a vezetőséhez fordultak az ügyben. A portálnak nyilatkozó oktatók szerint mindenki kiemelten fontos esetként kezeli az ügyet, azonban volt, aki kifogásolta, hogy a zaklatással vádolt tanárt nem függesztették fel a vizsgálat idejére. Egy másik vélemény szerint az ügy annyira nyilvánvaló, hogy el sem lehet képzelni, hogy a vizsgálat után ne rúgják ki az oktatót. 

A Telexnek a meggyanúsított férfit is sikerült elérnie, aki állítása szerint a laptól értesült először a vádról és a vizsgálatról is. „Semmiféle olyan szituációba nem keveredtem, ami megalapozna egy ilyen vádat” – mondta. „Az egyetem egy olyan zárt intézmény, ahol meg kell felelnünk a szerepünknek, el kell végezni a munkánkat, és a szakma íratlan szabályai szerint kell a legjobbat nyújtani.”

Ha van olyan hölgy, akinek bármilyen olyan megjegyzést tettem volna, jöjjön oda, bocsánatot fogok kérni. De ez nem tanár-diák vagy iskolán belüli helyzet, hanem teljesen normális dolog. Ha a villamoson megsértenék valakit, ugyanúgy revideálnám magam, és tudnám, hogy hol a helyem.

A tanulmányi osztályra eddig két névtelen és egy névvel vállalt panasz érkezett, az egyetem diákjai szerint azonban ennél jóval több nő érintett az ügyben, azt pedig egyenesen kizártnak tartják, hogy a férfi elsőként a laptól értesült volna az ügyről. 

Frissítés (április 12.) 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Kommunikáció és Marketing Igazgatósága a következő helyreigazítást küldte szerkesztőségünk részére: 

„A Telex-en 2024. április 11-én közölt cikk tévesen állítja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem „tanulmányi osztályára két anonim és egy névvel vállalt panasz érkezett” szexuális zaklatás témájában. Ezzel szemben a valóság az, hogy a mai napig egy darab, névvel ellátott írásbeli panaszt vett át az egyetem rektora 2024. április 9-én, amely a közölt cikk állításaiból egyet sem tartalmaz.”