2024.4.5 14:27
Olvasási idő 1:34
Krajnyák Petra

Kiderült, melyik márka tervezi a magyar olimpiai csapat felvonuló kollekcióját

SPORT OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK PÁRIZS

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság szerződést kötött a Heavy Toolsszal, ennek értelmében a magyar cég készíti el a sportolók felvonuló ruháját a párizsi játékokra.

A Heavy Tools készíti a magyar csapat felvonuló kollekcióját, írja az MTI. A pénteki sajtóeseményen Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke elmondta: a várhatóan nyolc és fél órás megnyitó a Szajnán zajlik majd, a magyar sportolók a Heavy Tools ruháiban jelennek meg az eseményen.

A bizottság mindenképpen magyar beszállítóval szeretett volna szerződni, végül a Heavy Toolsra esett a választás, amellyel korábban a krakkói központú Európa Játékokon már sikeresen együttműködtek. Gyulay kiemelte, most először fog a magyar olimpiai és a paraliampiai csapat is egyforma ruhában felvonulni.

Forrás Facebook/Heavy Tools


Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke elmondta, a fogyatékkal élő sportolók esetében számos apróságra oda kell figyelni a ruhák tervezésekor, ezeket a szempontokat pedig a Heavy Tools maximálisan figyelembe vette.

A  márka ügyvezető igazgatója, Doroszlay Yvette szerint a legfontosabb szempont az volt, hogy a sportolók érezzék jól magukat abban, amit viselni fognak, ehhez – a nemzetközi előírásokat figyelembe véve – minőségi alapanyagokat és jól bevált szabásmintákat alkalmaztak.

Kiemelt tartalom
Korrupció a gyepfű alatt: mi is az a sportswahing? Korrupció a gyepfű alatt: mi is az a sportswahing? 2024.2.10 9:42

A tervező, Herwerth Mónika elmondta, hogy a „franciásan kifinomult, de sportosan dinamikus kollekciót“ Párizs, a divat és az elegancia hazája ihlette. Azt még nem tudni, hogyan néznek majd ki a ruhák, de az biztos, hogy a magyar zászló színei megjelennek majd bennük.

Forrás MOB-Média/Szalmás Péter/

A női sportolók zöld, a férfiak pedig fehér ruhákat kapnak, a piros pedig különleges kiegészítőkben jelenik meg, illetve Franciaországra utalva a darabokba némi sötétkéket is csempésznek.

A tervezés utolsó fázisában a 2020 júniusában elhunyt Benedek Tibor felesége, Epres Panni is segédkezett, aki szintén elégedetten nyilatkozott a végeredményről. Szerinte mindenféle alkatú sportoló jól érezheti majd magát a ruhákban, amelyeken ízlésesen jelennek meg a nemzeti színek.

Illés Fanni, a Vasas SC paralimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszója. Forrás illesfanni.hu

A paralimpikonokat a Tokióban aranyérmes úszó, Illés Fanni képviselte a sajtótájékoztatón, aki elmondta, általában szinte minden ruháját egyből a varrónőhöz kell vinnie, de erre most nem lesz szüksége. Hozzátette, bármilyen érmet is nyerne a francia fővárosban, az számára arannyal érne fel, egyelőre azonban csak a két hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra koncentrál.


A kollekciót, melynek darabjait a szurkolók is megvásárolhatják majd, május 6-án 18 órától, a Várkert Bazárban tartott divatbemutatón mutatja be nyolc-nyolc olimpikon és paralimpikon, valamint 16 közéleti személyiség. A Heavy Tools a sportolók mellett a csapatvezetőkről, az edzőkről és stábtagokról is gondoskodik, így előreláthatólag körülbelül 400 embert öltöztet fel a párizsi olimpiára és paralimpiára.

Kiemelt tartalom
Sátánista szertartások, vad bulik és hegyekben álló emberi csontok – interjú a párizsi katakombák magyar kalandorával Sátánista szertartások, vad bulik és hegyekben álló emberi csontok – interjú a párizsi katakombák magyar kalandorával 2023.2.27 17:45

Az előző nyári olimpiára szintén magyar márka tervezte a sportolók formaruháját. Az eredetileg 2020-ra tervezett, végül a COVID-19 világjárvány miatt 2021-re halasztott tokiói olimpián a NUBU kreációit viselte a magyar csapat.