2024.4.5 9:31
Olvasási idő 1:00
Krajnyák Petra

Hunter Schafer nem akar többé transznemű karaktereket játszani

FILMEK + SOROZATOK EUFÓRIA HBO HUNTER SCHAFER

Az "Eufória" sztárja úgy gondolja: messzebbre juthat a színészi pályán, ha nem a transzneműsége kerül a munkássága középpontjába.

Az Eufóriával nemzetközi ismertségre szert tett Hunter Schafer a GQ magazinnak adott interjújában árulta el, hogy bár rengeteg transznemű karakter szerepét felajánlották neki, rendre visszautasította azokat, mert rengeteget dolgozott azért, hogy eljusson oda, ahol most tart, és szeretne egyszerűen csak nő lenni. Ugyanebben az interjúban árulta el, hogy néhány évvel ezelőtt Rosalíával járt.

Schafert zavarja, hogy sokan csupán pusztán transzszínésznőként ismerik őt, és ezzel végső soron lealacsonyító skatulyába zárták, ami hátráltatja abban, amit el szeretne érni a jövőben.

Teljesen tisztában vagyok vele, hogy jelenleg én vagyok az egyik leghíresebb transznemű ember a médiában, felelősséget érzek, és talán egy kis bűntudatot is, amiért nem lettem nagyobb szószóló.

A magazinnak kifejtette: úgy gondolja, ha nem a transzneműsége kerül a munkássága középpontjába, akkor sokkal többre viheti, messzebbre juthat a színészi pályán. Azt is kijelentette: ha kiváló színészi teljesítményt nyújt, azzal sokkal többet segít az LMBTQ-közösségnek, mint ha folyton a transzneműségéről beszélne.

Maude Apatow, Hunter Schafer, Sidney Sweeney és Zendaya az HBO közönségtalálkozóján. Forrás Jeff Kravitz/FilmMagic for HBO

Hunter 2018-ban, 19 évesen kapta első színészi munkáját az HBO Eufória című, Emmy-díjas drámájában. Legutóbb az Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladájában láthattuk, hamarosan pedig Tilman Singer Cuckoo című pszichológiai thrillerének főszerepében láthatjuk, amelynek világpremierjét a berlini filmfesztiválon tartották.

Kiemelt tartalom
12 film és sorozat, amit érdemes csekkolnod áprilisban a Netflix, az HBO Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából 12 film és sorozat, amit érdemes csekkolnod áprilisban a Netflix, az HBO Max, a SkyShowtime és a Disney+ kínálatából 2024.4.4 19:51

Hollywoodban régóta vita folyik a szereposztásbeli reprezentativitásról, és a transznemű közösségben sokan amellett érvelnek, hogy a transzkaraktereket olyan színészeknek kellene játszaniuk, akik a való életben is transzneműek. Néhány színész ebből kifolyólag bocsánatot kért vagy megbánást tanúsított, amiért korábban transzszerepeket vállalt. Eddie Redmayne 2021-ben így nyilatkozott a 2015-ös, A dán lány című filmben nyújtott alakításáról. „A legjobb szándékkal csináltam azt a filmet, de azt hiszem, hiba volt.“