2024.4.2 14:33
Olvasási idő 0:52
Masszi-Rigó Csilla

Betilthatják a tacskók és a németjuhászok tenyésztését Németországban

TÁRSADALOM KUTYA NÉMETORSZÁG

Egy új törvénytervezet gátolná, hogy a népszerű, ám rengeteg örökletes genetikai problémával küzdő dakszli tenyészthető kutyafajta legyen. De a lépés nem csak a tacskótenyésztést korlátozná, több népszerű kutyafajta is érintett lehet.

Hosszú test, apró, rövid lábak – laikusként azt gondolhatnánk, nincs hátránya annak, ha egy kutya formája eltér távoli elődjétől, a farkastól, az évszázadok során kitenyésztett kutyafajták azonban számos örökletes betegséget hordozhatnak.

Németországban most egy olyan törvénytervezet készül az Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium által, amely szabályozná az állatok online kereskedelmét, illetve korlátozná egyes kutyafajták tenyésztését (és szaporítását), ezzel megálljt parancsolva a különféle szenvedést okozó tulajdonságok továbbörökítésének.

Ilyen fizikai tulajdonság például a nyomott orr, a szőrtelenség, a rövid láb, az alacsony élettartam, valamint a csontváz és a fogak rendellenessége is. 

Forrás Rachid El Moudden / 500px

A New Yorker cikke nyomán a 444 arról ír: a tervezet ellen már petíció is készült, amelyet eddig 25 ezren írtak alá, a törvény ugyanis akadályozná például a tacskótenyésztést, de az alacsony élettartam miatt a német juhászokat is érintené a döntés, nem beszélve az olyan kisebb fajtákról, mint a beagle, a Jack Russell terrier vagy éppen a nyomott orraik miatt nehezebben lélegző mopszok és bulldogok. 

A Német Kutyák Egyesületének (Verband für das Deutsche Hundewesen, V.D.H.) közleménye szerint a tervezetet akár úgy is lehet értelmezni, hogy minden olyan fajta tenyésztése korlátozandó lenne, amelyik eltér az eredeti farkastípustól.

„A törvénytervezetben felsorolt betegségek némelyike túl homályos és meghatározatlan” – mondta Leif Kopernik, a V.D.H. vezérigazgatója. „Akár túl kicsi, akár túl nagy, ha az állatvédelmi törvényt a jelenlegi formájában hajtanák végre, sok népszerű és egészséges kutyafajta tenyésztését tilthatják be.”