2024.4.2 10:27
Olvasási idő 1:09
Masszi-Rigó Csilla

Marvin Gaye több tucat kiadatlan dala került elő Belgiumban

ZENE MARVIN GAYE ZENE

Több mint 60 kiadatlan felvétel került elő a "Sexual Healing" idejéből.

Marvin Gaye összesen 66 kiadatlan, eddig sosem hallott dala és demója került elő a belgiumi Oostende kikötővárosban, írja a BBC.

A soul hercegeként is ismert zenész még a nyolcvanas évek elején, kokainfüggősége idején élt rövid ideig Charles Dumolin zenésznél. Az ekkortájt készült hangfelvételek Dumolin 2019-ben bekövetkezett halála után a leszármazottainál maradtak, most azonban vita van a felvételek tulajdonjogáról.

Marvin Gaye hangfelvételekre bukkantak Belgiumban
Forrás Herb Ball/NBC via Getty Images

„A szalagok a családhoz tartoznak, azokat ugyanis 42 éve Belgiumban hagyták. Marvin nekik adta a felvételeket, és azt mondta, »Csináljatok vele, amit akartok«, soha nem jött vissza értük. Ez fontos” – nyilatkozta a BBC-nek Alex Trappeniers belga ügyvéd, aki egyben a Dumolin család üzlettársa is.

Meghallgattam a 66 dalból álló 30 szalagot. Néhány közülük teljesen készen volt, és néhány legalább annyira jó, mint a Sexual Healing, talán azért, mert egy időben készültek. Volt egy dal, ami 10 másodpercnyi hallgatás után egész nap a fejemben járt.

A belga jog szerint egy tárgy 30 év elteltével válik annak a személynek a tulajdonává, aki azt birtokolja, függetlenül attól, hogy az illető hogyan szerezte meg a tárgyat. A szellemi tulajdon azonban nem tartozik a törvény hatálya alá, ezért a Dumolin család nem adhatja ki a kiadatlan anyagot, még akkor sem, ha a fizikai felvételek az ő tulajdonukban vannak. Bár a Gaye családnak joga van ahhoz, hogy a felfedezett zenei anyagot megjelentesse, az eredeti példányok nélkül ezt nem teheti meg.

Kiemelt tartalom
Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe Record Store Day: exkluzív magyar kiadványokkal, akciókkal és DJ-kkel jön szombaton a lemezgyűjtők és a zeneőrültek ünnepe 2024.4.18 10:37

Trappeniers nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Dumolin család a hangfelvételek felhasználását illetően egyességre jusson a Gaye családdal. Amennyiben sikerülne túllépni a jogi akadályokon, és mindkét fél nyitott lenne az együttműködésre, ez akár az évtized egyik legnagyobb zenetörténeti sikersztorija lehetne. Trappeniers szerint ha a hangfelvételek megfelelő kezekbe kerülnének, több új Marvin Gaye-világsláger látna napvilágot. 

Marvin Gaye 1939-ben született Washingtonban, két Grammy-díjat nyert. Életének saját apja vetett véget 1984-ben.