2024.3.29 10:26
Olvasási idő 0:40
Szöllősi Anna

Hamarosan tárlat nyílik arról, milyen a börtönélet Magyarországon

KULTÚRA BÖRTÖN KIÁLLÍTÁS VESZPRÉM

A börtönéletet bemutató, interaktív állandó kiállítás nyílik Veszprémben, az egykori várbörtön területén jövő kedden. Az 'Ember a rács mögött' című tárlat bepillantást enged a fogvatartottak személyes történeteibe is.

Az Ember a rács mögött című tárlaton nemcsak a börtönélet árnyoldalaival találkozhatunk, a kiállítás kultúrtörténeti kitekintést is nyújt. Emellett társadalmi kérdéseket feszeget, és bemutatja a büntetés, a büntetés-végrehajtás évszázadokon átívelő alakulását.  

Az épület egyik szárnyában a felvilágosodás előtti időszak nyilvánosan zajló büntetési gyakorlatát mutatják be, a másikban pedig az ezt követő időszakra jellemző büntetési módszert, aminek a lényege a fogvatartottak elszigetelése.

A tárlat az egykori cellák falai között interaktív módon mutatja be a bűn megítélésének időbeli változását is, a pellengérre állítás gyakorlatát, a hóhér és a társadalom viszonyát, Sobri Jóska, a bakonyi betyár történetét. Emellett a látogatók egy berendezett börtöncellát is megtekinthetnek.

Kiállítás nyílik a börtönéletről.
Forrás MTI / Vasvári Tamás


A cellákban berendezett kiállítóterekben a bűn mérlegét, a bűn megítélésének társadalmi alakulását ismerhetjük meg. Láthatóak a veszprémi várbörtönt formáló makettek, Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi mártír, illetve Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, veszprémi püspök egykori cellája, Mária Terézia 1768-as törvénykönyve. Az egyik zárkában az egykori szökések történetét ismerhetik meg az érdeklődők, amelyek közül az elsőre 1833-ban került sor. A tárlaton a börtönéletre jellemző zajok és zörejek kísérik végig a látogatókat.