2024.3.19 13:09
Olvasási idő 0:41
Masszi-Rigó Csilla

Akár 180 ezer forintos albérlet-támogatást is igényelhetnek a 30 év alatti magyar fiatalok

TÁRSADALOM ALBÉRLET LAKHATÁS TÁMOGATÁS TÖMEGKÖZLEKEDÉS

Indul az Ifjúsági Garancia Plusz program, amiben bér-, albérlet- és útiköltség-támogatás is igényelhető lesz.

A 30 év alatti fiatalok elhelyezkedését hivatott segíteni az áprilisban induló Ifjúsági Garancia Plusz program, jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth Rádióban. A programban bértámogatás, albérleti támogatás és útiköltség-támogatás is igényelhető lesz.

Az államtitkár szerint az állam négy, illetve hat hónapig átvállalja a munkabér 50 százalékát a munkáltatótól, ha pedig a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb van, a minimálbér 70 százalékáig, vagyis 180 ezer forintig igényelhető albérleti támogatás. Ezen felül útiköltség-támogatás is igényelhető, 10 kilométerenként 10 ezer forint. 

A kormány tervei szerint a 200 milliárd forintos program 2024 és 2029 között 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti, a program elemei között pedig „piacképes tudást biztosító képzési támogatás” is szerepel. 

Az államtitkár szerint a program célja, hogy a mintegy 23 500 regisztrált 25 év alatti álláskereső fiatal minél hamarabb munkaerőpiaci tapasztalatot szerezhessen. Hozzátette: a regisztrált álláskeresők száma mintegy 240 ezer, ezen felül a passzív inaktívak száma eléri a 60 ezret.

A tervek szerint az Ifjúsági Garancia Plusz programhoz hasonló támogatás indul a 30 év felettieket célozva is.