2024.3.18 14:56
Olvasási idő 0:43
Maier Péter

Budapesten koncertezik a Tinariwen, Afrika egyik legendás blueszenekara

ZENE AKVÁRIUM KLUB VILÁGZENE

Az 1979-ben alapított banda a tuareg népzenét vegyíti a blues és pszichedelikus rock elemeivel.

Magyarországra jön a nemzetközi rockzene egyik legegyedibb hangzású zenekara, a Maliból származó, de tuareg identitású Tinariwen. A „sivatagi bluesként“ hivatkozott bandát elég nehéz beskatulyázni, könnyen sorolhatnánk őket a világzenei kategóriához is, de a népzene és a blues mellett a pszichedelikus gitárzene is nagyon erősen ott van művészetükben.

Dalszövegeik a politikai kiállás jegyében születnek, ami nem csoda annak fényében, hogy a tagok egy líbiai menekülttábort is megjártak. Színpadi jelenlétük amiatt is különleges, mert hagyományos tuareg ruházatban lépnek fel.

A Tinariwen tavaly nyáron a Glastonburyn is koncertezett
A Tinariwen tavaly nyáron a Glastonburyn is koncertezett Forrás Dawn Fletcher-Park/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Tavaly jelent meg a kilencedik stúdiólemezük, az Amatssou, amelyet különleges körülmények között készült, mivel egy mauritaniai táborban vették fel – ahogy az eseményleírásban fogalmaz az Akva – „gyakorlatilag a csillagok alatt: a dél-algériai sivatag egyik oázisában, sziklacsúcsok és égmeredő homokkövek között, sátrakból rögtönzött stúdióban rögzítették az albumot“. 

A zenekart egyébként háromszor jelölték Grammyre, ebből egyszer, 2012-ben nyerték meg a legjobb világzenei albumnak járó díjat.

Érdekesség, hogy az 1979-ben, Algériában alapított zenekar ünnepségi-lakodalmas bandának indult, csak a 2000-es években kezdtek el lemezeket kiadni. Jimi Hendrix, Bob Marley, Elvis Presley, a Led Zeppelin és Carlos Santana egyaránt hatással voltak rájuk.

A Tinariwen szeptember 9-én lép fel az Akva NagyHallban, részletek az eseményben.