2024.3.12 11:15
Olvasási idő 1:01
Masszi-Rigó Csilla

Női feneket fogdosott a bemutatásakor Szaúd-Arábia első férfi humanoid robotja

TECH-TUDOMÁNY MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ROBOT TECHNOLÓGIA

A helyszínről tudósító riporter is meglepődött az akción.

Bemutatták Szaúd-Arábia első humanoid férfirobotját, Mohammad azonban nem pont úgy viselkedett, ahogy azt tervezői szerették volna, a robot ugyanis megfogta egy közelében álló riporternő fenekét. 

A QSS nevű vállalat által fejlesztett emberszabású robot a Rijádban megrendezett DeepFesten jelent meg először a nagyközönség előtt. Mohammad több nyelven beszél, utasításokra reagál, kérdésekre válaszol, képes mozgatni a kezét, a nyakát és a felsőtestét is, arcával pedig érzelmeket tud kifejezni. A robotot mesterséges intelligencia irányítja, egy beépített kamerán keresztül azonosítja azt is, ha áll előtte valaki, példának okáért egy őt bemutató riporter. 

Mohammad vagyok, az első szaúdi robot ember alakban. Itt, a Szaúd-Arábiai Királyságban gyártottak és fejlesztettek ki nemzeti projektként, hogy bemutassam a mesterséges intelligencia területén elért eredményeinket

– mondta magáról a humanoid robot az esemény nagyszínpadán.

Ezt követően egy libanoni újságíró álldogált a robot mellett, ami úgy próbált meg kapcsolatba vele, hogy megfogta a fenekét. A riporter, Rawya Kassem rögtön nemtetszését fejezte ki, az esetről készült videó pedig gyorsan bejárta a világsajtót.

Az internetezők azóta azt találgatják, vajon zaklatta-e a robot az előtte álló nőt. Míg van, aki perverznek nevezte a robotot, sokan inkább úgy gondolják, Muhammad csupán arrébb akarta tessékelni az előtte álló nőt, vagy be akart neki mutatkozni, és robot lévén semmilyen hátsó szándék nem vezérelte őt.

Kiemelt tartalom
Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? 2024.3.22 20:43

A készítők szerint Mohammad emberi irányítás nélkül működött és várt viselkedésétől nem tért el, a továbbiakban azonban gondoskodnak arról, hogy senki ne kerüljön a robot közelébe annak mozgásterületén belül.