2024.3.4 9:01
Olvasási idő 1:08
Maier Péter

Politikai utalások miatt kizárnák az izraelieket az Eurovízióból, de beleegyeztek a dalszöveg megváltoztatásába

KÖZÉLET EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁL HÁBORÚ IZRAEL

„Mindannyian jó gyerekek voltak, mindegyikük“ – hangzik el az "October Rain" című dalban, amely több ponton is utal a Hamász támadásaira.

A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató változtatásokat kért az ország Euróvíziós Dalfesztiválra nevezett dalának szövegében, a szervezők ugyanis az abban elhangzó politikai utalások miatt készek lennének kizárni őket a májusi versenyből.

Habár a Kan korábban megígérte, hogy nem eszközöl változtatásokat a szövegen, Jichák Hercog államelnök „szükséges kiigazításokat“ kért, hogy az ország részt vehessen a dalfesztiválon, derül ki a BBC híréből.

Eden Golan, az October Rain 20 éves előadója Forrás Shai Franco

Az October Rain című dal, amely az ország első számú jelöltje, nyilvánvalóan a Hamász október 7-i támadására utal, benne olyan sorokkal, mint  „Mindannyian jó gyerekek voltak, mindegyikük“, illetve „Ki mondta nektek, hogy a fiúk nem sírnak/ Órák és órák/ És virágok/ Az élet nem a gyávák játéka“. A virágokra való utalás az Israel Hayom újság szerint gyakran háborús áldozatokat jelképez.

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

A Kan a vasárnapi közleményében arról írt, hogy felvette a kapcsolatot a szövegírókkal, és arra kérte őket, hogy „a művészi szabadságuk megőrzése mellett dolgozzák át a szövegeket“. Sőt, ugyanerre kéri a hazai pályázat második helyezettjének, a Dance Forever című dalnak az alkotóit is. A végleges döntést, hogy melyik dalt indítják el, március 10-ig, vasárnapig, kell megerősíteniük. Az A terv, azaz az October Rain előadója a 20 éves Eden Golan.

Fordult már elő korábban is, hogy a dalfesztivál szervezői dalszövegek megváltoztatására szólítottak fel pályázó országokat. 2009-ben Grúzia vissza is lépett a rendezvénytől, miután dalukat azért utasították el, mert nyilvánvaló utalásokat tartalmazott az orosz elnökre.

Az idei, Svédországban tartott versenyen részt vevő országok közül többen is arra szólították fel a szervezőket, hogy tiltsák ki Izraelt a versenyből a gázai háború miatt. 

Izlandi, finn, norvég, dán és svéd művészek is ezt szorgalmazzák azzal érvelve, hogy Oroszországot két évvel ezelőtti, ukrajnai inváziója óta kizárták. Az Eurovízió szervezői eddig ellenálltak ezeknek a felhívásoknak, azzal érvelve, hogy az ukrajnai és a gázai helyzet eltérő.