2024.3.1 14:16
Olvasási idő 1:34
Krajnyák Petra

Hatalmas tömeg gyűlt össze Alekszej Navalnij moszkvai temetésére, özvegye megrázó sorokkal búcsúzott tőle

KÖZÉLET ALEKSZEJ NAVALNIJ OROSZORSZÁG POLITIKA

A gyászoló tömeg tapsviharral köszöntötte a nemrég elhunyt orosz ellenzéki politikus koporsóját. A jelenlegi információk szerint özvegye, Julija Navalnaja nem vett részt a temetésen, de könnyfakasztó sorokkal búcsúzott a férjétől.

Pénteken a moszkvai Bosivszkij temetőben utolsó útjára kísérték Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt, a két héttel ezelőtt, február 16-án elhunyt ellenzéki politikust, akit Putyin legnagyobb riválisaként tartották számon.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus koporsóját viszik a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban tartandó gyászmisére.
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus koporsóját viszik a moszkvai Istenanya Ikonja ortodox templomban tartandó gyászmisére. Forrás AP / MTI

A temetésre a rendőrség több biztonsági intézkedéssel készült az orosz fővárosban. Az eredeti menetrend szerint délben kezdődő szertartás, melyre már délelőtt több százan érkeztek, végül 12 óra 26 perckor vette kezdetét. A moszkvai templomnál jókora tömeg gyűlt össze, a mobilnet is akadozott a ceremónia helyszínén.

Navalnij YouTube-csatornáján élőben közvetítették a börtönben elhunyt politikus temetését, melynek kapcsán özvegye korábban úgy nyilatkozott, hogy tisztogatástól tartanak, azonban letartóztatásokról, összetűzésekről cikkünk lezárásáig nem érkezett hír.

A Kreml a szertartás előtt arra figyelmeztette a gyászolókat, hogy a jogszabályokat be kell tartani, aki be nem jelentett gyűléseken vesz részt, felelősségre vonják. Navalnij koporsójának érkezésekor a tömeg tapsviharban tört ki, miközben azt harsogták:

Navalnij! Navalnij! Nem féltél, és mi sem félünk!

A ceremónián Alekszej Navalnij szüleit is látták, emellett több külföldi diplomata, köztük a moszkvai német, francia és amerikai nagykövetek is részt vettek. Navalnij koporsóját ezt követően a moszkvai Bosivszkij temetőbe szállították, hogy végső nyugalomra helyezzék. A gyászszertartáson összegyűlt tömeg egyenesen a templomtól két és fél kilométerre található temetőhöz ment, ahol tovább kántálták Navalnij nevét.

Julija Navalnaja: Nem tudom, hogyan éljek nélküled

A feltételezések szerint Navalnij özvegye, Julija Navalnaja jelenleg külföldön tartózkodik két gyermekével, és mint írják, a Kreml esetleges fellépésétől tartva úgy döntött, hogy nem utaznak haza Oroszországba a temetésre. A nő egy Instagram-posztban köszönte meg férjének a 26 boldogan eltöltött évet.

Nem tudom, hogyan éljek nélküled, de megpróbálom megtenni, hogy te - odafent - boldog és büszke lehess rám. Egy nap biztosan találkozunk majd

– írta pénteki posztjában Julija Navalnaja, aki egy videót is csatolt a sorai mellé.

Az orosz aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Halálának okáról kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de a tisztviselők szerint napi sétáját követően esett össze. Felesége, aki nemrég az Európai Parlamentben is felszólalt, azt állítja, hogy férjét Vlagyimir Putyin elnök utasítására ölték meg.

Kiemelt tartalom
Julia Navalnaja: Ha le akarod győzni Putyint, harcolj a bűnbandája ellen – Az Európai Parlamentben szólalt fel Navalnij özvegye Julia Navalnaja: Ha le akarod győzni Putyint, harcolj a bűnbandája ellen – Az Európai Parlamentben szólalt fel Navalnij özvegye 2024.2.28 16:13