2024.2.28 16:13
Olvasási idő 1:20
Masszi-Rigó Csilla

Julia Navalnaja: Ha le akarod győzni Putyint, harcolj a bűnbandája ellen – Az Európai Parlamentben szólalt fel Navalnij özvegye

UROPE ALEKSZEJ NAVALNIJ EURÓPAI UNIÓ OROSZORSZÁG

Alekszej Navalnij özvegye szerint nem nyilatkozatokra van szükség, hanem a Putyint támogató pénzemberek és maffiatársak felkutatására.

Julia Navalnaja, a meggyilkolt orosz korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij özvegye szerdán az Európai Parlamentben szólalt fel. Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola, üdvözölve Julia Navalnaját az ülésteremben, azt mondta: „sokak számára Oroszországban és azon kívül Alekszej Navalnij jelentette a reményt. A jobb napok reményét. A szabad Oroszországba vetett reményt. Reményt a jövőbe.”

Az Európai Parlamentben szólalt fel Julia Navalnaja Putyinnal szemben
Julia Navalnaja 2024. február 28-án az Európai Parlamentben. Forrás Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Metsola hangsúlyozta, hogy „ha a történelem valamire megtanít bennünket, akkor az az, hogy az autokrácia pillérei végül mindig, mindig összeomlanak saját korrupciójuk és az ember szabad élet iránti eredendő vágyának súlya alatt. És amikor ez elkerülhetetlenül bekövetkezik, az annak lesz köszönhető, amit Alekszej és a családja tett”.

Beszédében Julia Navalnaja azzal vádolta az orosz hatóságokat, élükön Vlagyimir Putyin elnökkel, hogy megszervezték Alekszej Navalnij meggyilkolását. Azt mondta, hogy a nyilvános gyilkosság ismét megmutatta mindenkinek, hogy „Putyin bármire képes, és hogy nem lehet vele tárgyalni”. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az EU jelenlegi korlátozó intézkedései közül egyik sem állította meg Oroszország ukrajnai agresszióját. Ennek érdekében innovatívabb ötleteket sürgetett a Putyin-rezsim agressziójának legyőzésére, mind belföldön, mind a szomszédaival szembeni lépéseiben.

Ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újítóvá kell válniuk (...) Nem árthatnak Putyinnak egy újabb határozattal vagy egy újabb szankciócsomaggal, amely nem különbözik a korábbiaktól (...) Nem egy politikussal, hanem egy véres maffiózóval van dolguk (...) A legfontosabbak a Putyinhoz közel álló emberek, a barátai, társai és a maffia pénzének őrzői (...) Önöknek és mindannyiunknak harcolnunk kell ez ellen a bűnbanda ellen.

Azzal folytatta, hogy ebben az esetben a politikai innováció a szervezett bűnözés elleni küzdelmet jelenti, nem pedig a politikai versenyt.

„Nem diplomáciai jegyzékek, hanem nyomozások kellenek a pénzügyi machinációk ügyében. Nem aggódó nyilatkozatok, hanem a maffiatársak felkutatására van szükség az Önök országaiban, a diszkrét ügyvédek és pénzemberek felkutatása, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénz elrejtésében”.

Kiemelt tartalom
Ki az a Vlagyimir Putyin? Ki az a Vlagyimir Putyin? 2 nappal ezelőtt

Arra is rámutatott, hogy „ebben a harcban megbízható szövetségeseik vannak – több tízmillió orosz van, akik Putyin ellen, a háború ellen, az általa hozott gonoszság ellen vannak”. Zárásként elmondta:

„Putyinnak felelnie kell azért, amit az országommal tett. Putyinnak felelnie kell azért, amit egy békés szomszédos országgal tett. És Putyinnak felelnie kell mindazért, amit Alekszejjel tett.”

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.