2022.12.12 16:25
Olvasási idő 1:32
Szécsi Krisztián

„De én csak ezt az egyet kértem tőled“ - avagy kinek és miről szól ma egy feminista fesztivál Magyarországon

„De én csak ezt az egyet kértem tőled“ - avagy kinek és miről szól ma egy feminista fesztivál Magyarországon
Forrás Fotó: Auróra
TÁRSADALOM AURÓRA BUDAPEST FEMINIZMUS

Az elsőként megrendezett magyar feminista fesztivál hat napon keresztül várja változatos programsorozatával az érdeklődőket a budapesti Aurórában.

Az Auróra közösségi teret már évek óta fővárosunk egyik ikonikus spotjaként tartjuk számon, ahol a kultúra és több civil szervezet fontos munkája is összeér, és nem csupán otthona több aktivistacsoportnak, de időről időre remek programsorozatok is helyet kapnak falai között.

Ezúttal a feminizmusé a főszerep

Idén első alkalommal kerül megrendezésre a CSAK ezt az 1-et kértem! Feminista Fesztivál, melynek szervezői között, a közösségi teren túl, olyan csoportokat tudhatunk, mint a Lazy Women, Szájensz Szeánsz, Polémia Intézet, NEM! – Nők Egymásért Mozgalom és a Marom Budapest.

Már a fesztivál elnevezése is arra a társadalmi nyomásra utal, ami a nők vállát nyomja minden nap, ellenben amikor ezt a terhet megosztani szándékoznak férfitársaikkal, falakba ütköznek.

De én csak ezt az egyet kértem tőled

Forrás Fotó: Auróra

Az edukáció mellett, a december 12 és 16 között megvalósuló programsorozat célja, hogy a fesztivál résztvevői biztonságos, safe-place kereteken belül, kötetlenül vitathassák meg a legkurrensebb feminista kérdéseket, ütköztethessék különböző nézőpontjaikat és olyan problémákra világítsanak rá, melyek különösképpen érintik társadalmunk női tagjait.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? 2024.7.7 9:18

„Láthatóvá szerettük volna tenni a magyar feminista közösséget. Ezt a fesztivált nem úgy kell elképzelni, mint más nagyobb, hazai, főleg zenei rendezvényt, hanem mint egy figyelemfelhívást. Ezáltal a közösség tagjai is könnyebben egymásra találhatnak, a fiatalabbak pedig, akik bár nagyon tudatosak a feminista nézetek kapcsán, de még nem rendelkeznek a megfelelő érvrendszerrel, így sokat tanulhatnak“ – nyilatkozta a REFRESHER-nek Mekler Zsuzsa, az Auróra főkoordinátora.

Forrás Fotó: Auróra

A fesztivál egyik különlegessége az úgynevezett non-konferencia, mely teljesen új megközelítésbe helyezi a régi és mindenki által túl formálisnak, ridegenek ítélt sima kerekasztal beszélgetéseket, és melynek keretein belül olyan aktuális topikokat vesznek górcső alá, mint az ökofeminizmus vagy a NER és a feminizmus kapcsolata.

A szabadfolyású diskurzusba bárki becsatlakozhat nemtől és véleménytől függetlenül.

Sőt, annyira inkluzív a fesztivál, hogy vannak kifejezetten férfiaknak ajánlott programok, mint például a csütörtöki, különleges kollaborációban létrejövő Legénylakás, de a non-konferenciák és workshopokon túl, lesznek különböző koncertek, szociodrámaelőadás és még két panelbeszélgetés között akár le is csaphatsz egy tetkóra olyan menő, újhullámos alter művészektől, mint @mimcza, @blankeeez, @ladytetu_tatt vagy @evbodyink.

Forrás Fotó: Auróra

A távlati tervekről is kérdeztük Mekler Zsuzsát: „A jövőben szeretnénk, ha egy folytonosság is kialakulhatna, és hogy a hasonló tematikájú rendezvények minél gyakrabban minél könnyebben eljuthassanak azokhoz is, akik kevésbé jártasak a feminizmusban, hiszen a nők elleni erőszakról vagy a nemi alapon történő gyilkosságokról nem csak egy héten keresztül kell beszélni.“

A programokat részletesebben a rendezvény Facebook-eseményénél tudod csekkolni.