2024.2.27 13:25
Olvasási idő 1:00
Masszi-Rigó Csilla

Index: Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum főigazgatója

KULTÚRA DEMETER SZILÁRD KULTÚRA MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

Demeter Szilárd egyszerre lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Múzeum főigazgatója is.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát, írja az Index. A lap információi szerint ezt Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén.

Forrás MTI / Máthé Zoltán

A portál szerint Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is. A korábban menesztett igazgató, L. Simon László helyére tíz szakember nyújtotta be a pályázatát, a jelentkezők listája azonban nem volt nyilvános. Az Index már korábban is írt arról, hogy Demeter is a pályázók között lehet, ezt azonban a PIM igazgatója nem erősítette meg.

L. Simon László korábban az Indexnek küldött levelében arról írt, hogy egy ismert pályázó lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására:

Nem tudom, hogy Demeter Szilárd valóban megpályázta-e az MNM főigazgatóságát, de róla nyugodtan állíthatjuk, hogy alkalmas lenne egy integráció levezénylésére, csak az a kérdés, mit mivel vonna össze.

Az összevonásról egyelőre nem lehet többet tudni, a 24.hu szerint azonban nem valószínű, hogy Demeter elhagyná a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatói székét, hiszen Csák János február elején nevezte őt ki újabb öt évre főigazgatónak. Az Index szerint esetleg a Nemzeti és a PIM összevonása kerülhet szóba, ez a változás pedig előre jelezheti azt is, hogy más művészeti ágakban hasonló átszervezések következhetnek.

Kiemelt tartalom
Honnan jön a technó műfaja, ami Berlinben a világörökség része lett, és kulturális bojkottal áll ki a palesztinok mellett? Honnan jön a technó műfaja, ami Berlinben a világörökség része lett, és kulturális bojkottal áll ki a palesztinok mellett? 2024.4.3 19:32

Az Index elérte Demeter Szilárdot, aki a kinevezés hírét se megerősíteni, se cáfolni nem kívánta. Az új főigazgató 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozícióját, a hivatalos bejelentése pedig kedd este kerülhet sor a közmédia M5-ös csatornáján.