2024.2.27 16:42
Olvasási idő 1:07
Masszi-Rigó Csilla

Hetvenmilliós diákhitel helyett mostantól ingyen tanulhatnak az orvostanhallgatók egy bronxi egyetemen

TÁRSADALOM AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK EGYETEM FELSŐOKTATÁS OKTATÁS ORVOS TANDÍJ

Egy teljes egyetemi év eddig 63 ezer dollárba került egy orvostanhallgatónak, az eddigi egyik legnagyobb adománynak köszönhetően mostantól azonban ingyenes lesz az oktatás a bronxi orvosi iskolában.

Történelmi jelentőségű, egymilliárd dolláros adományt kapott a New York-i Albert Einstein College of Medicine, az orvosokat képző bronxi felsőoktatási intézmény.

A hatalmas támogatást az iskola egykori professzora, dr. Ruth Gottesman ajánlotta fel a diákoknak, ennek köszönhetően augusztustól végleg eltörlik a tandíjat. Minden jelenlegi, negyedéves hallgatónak visszatérítik a 2024-es tavaszi félév tandíját, és a következő félév kezdetétől kezdve minden tanuló ingyenes oktatásban részesül az Albert Einstein College of Medicine-ben, írta hivatalos közleményében az iskola.

Az egyéves tandíj összesen több mint 63 ezer dollár (nagyjából 22 millió forint) az egyetemen, és az orvostanhallgatók több mint fele 200 ezer dollárt (nagyjából 71 millió forintot) meghaladó adósságot halmoz fel, mire megszerzi a diplomát – írják az Albert Einstein College of Medicine honlapján.

Ez az adomány gyökeresen forradalmasítja azt a képességünket, hogy továbbra is olyan hallgatókat vonzzunk, akik elkötelezettek küldetésünk iránt, nem csak olyanokat, akik megengedhetik maguknak

– fogalmazott dr. Yaron Tomer, az Albert Einstein College of Medicine dékánja.

„Ezenkívül lehetővé teszi számukra, hogy olyan projekteket és ötleteket dolgozhassanak ki, amelyek máskülönben megfizethetetlenek lennének. Minden tavasszal emlékezni fogunk arra az örökségre, amelyet ez a történelmi ajándék képvisel, amikor egy újabb sokszínű orvososztályt küldünk ki Bronxba és a világ minden tájára, hogy együttérző ellátást nyújtsanak és átalakítsák közösségeiket” – mondta Tomer.

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

Az adomány Gottesmantól és néhai férjétől, David 'Sandy' Gottesmantól származik, aki a First Manhattan Co. alapítója és Warren Buffett Berkshire Hathawayjének egyik korai befektetője volt, mielőtt 2022-ben, 96 éves korában meghalt. A most 93 éves Ruth Gottesman több mint 55 évvel ezelőtt kezdte meg munkáját az Einstein's Children's Evaluation and Rehabilitation Centerben.

Ez a pénzösszeg az egyik legnagyobb, amit valaha egyetemnek adományoztak az Egyesült Államokban, és az intézmény szerint nagy valószínűséggel a legnagyobb, amit valaha amerikai orvosi egyetemnek ajándékoztak.