2024.2.27 13:04
Olvasási idő 1:26
Masszi-Rigó Csilla

A jövő már itt van: bemutatták az első átlátszó kijelzős laptopot és a telefont, ami elfér egy kitűzőben

TECH-TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA TELEFON

Futurisztikus és innovatív technológiákat mutatnak be a Barcelonában megrendezett Mobile World Congressen: a Lenovo lerántotta a leplet az első átlátszó laptopról, a Humane nevű amerikai startup pedig egy kitűzőnyi mobiltelefont dobhat piacra hamarosan.

Második napja tart a Barcelonában megrendezett World Mobile Congress (MWC), ahol a legismertebb és a kevésbé ismert, ugyanakkor feltörő techmárkák is bemutatják legújabb fejlesztéseiket. A Samsung itt mutatta meg először Galaxy Ring nevű okosgyűrűjét, a Lenovo pedig a sci-fikbe illő új fejlesztéséből, az első átlátszó kijelzős laptopból adott ízelítőt.

Ahogy a helyszínről tudósító 24.hu írja, a Project Crystal névre keresztelt eszköz egyelőre csupán koncepció, a gyártó egyelőre nem tervezi piacra dobni. Az átlátszó képernyő lecsukva csak egy szimpla üvegnek tűnik, felnyitva viszont eddig aligha látott élményt nyújt, az 1000 nites fényerővel (a Lenovo szerint a maximum akár 3000 nit is lehet) működő felület ugyanis mindent láttat a felhasználóval, amit látni kell egy képernyőn. A koncepció még nem tökéletes, a képernyő ugyanis nem tud teljesen elsötétülni, felbontása pedig még igen alacsony (16 hüvely esetében csak 720p), így a látvány még elég pixeles.

A Project Crystal klaviatúrája sem mindennapi, a billentyűk ugyanis egy érintőképernyőn jelennek meg virtuálisan, ezzel fokozva a még futurisztikusabb megjelenést. A 24.hu cikke szerint még ez a technika is fejlesztésre szorul, ugyanis fizikai gombok hiányában nehezebb a szövegbevitel, ez azonban a jövőben kiküszöbölhető nehézség a Lenovo szerint, aminek megoldásában természetesen a mesterséges intelligencia is szerepet fog kapni.

Okostelefon egy kitűzőben? 

A távközlési szakkiállítás egyik igen innovatív kütyüje egy újfajta telefon lehet, nevezetesen az amerikai Humane vállalat AI Pin nevű eszköze, amely egy csíptethető szerkezetbe zárt telefon kivetített képernyővel.

A fejlesztőcéget két volt Apple-alkalmazott alapította, az eszköz pedig főként hangalapú utasításokkal vezérelhető. A kéréseket egy chatbot dolgozza fel, amely mesterséges intelligenciával működik (valószínűleg OpenAI-Microsoft modellen alapulva), a szerkezet előlapján pedig egy érintőfelület, egy kamera és egy LED található. A kütyü képes kivetíteni tenyerünkre a kívánt tartalmat, legyen szó egy térképről vagy egy újságcikkről.

A későbbiekben lehetséges, hogy a képernyőt rá lehet majd vetíteni például egy falfelületre is, egyelőre azonban a tenyér elengedhetetlen, a lapozáshoz és kattintáshoz ugyanis egyelőre ujjaink használata szükséges. 

Az AI Pin egyelőre egy 13 megapixeles kamerával és 32 gigabájtnyi tárhellyel rendelkezik, működési ideje csupán 5-6 óra, de amennyiben piacra kerül, lehet majd hozzá vásárolni egy külső akkumulátort is. Az előrejelzések szerint az eszköz április közepén kerülhet forgalomba kizárólag a tengerentúlon, egyelőre pedig az USA-ban is speciális mobilelőfizetés szükséges a használatához.