2024.2.22 17:31
Olvasási idő 1:06
Masszi-Rigó Csilla

Felbecsülhetetlen Csontváry-festmény és valódi ritkaságok várnak ingyenesen, megnyitott a Róma - Budapest kiállítás

KULTÚRA KIÁLLÍTÁS

Csontváry Kosztka Tivadar Holdtölte Taorminában című ikonikus festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria Róma - Budapest kiállításán. Az ingyenesen megtekinthető tárlat február 22. és március 28. között várja az érdeklődőket.

Csontváry Kosztka Tivadar Holdtölte Taorminában című ikonikus festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria Róma - Budapest kiállításán. Az ingyenesen megtekinthető tárlat február 22. és március 28. között várja az érdeklődőket.

Holdtölte Taorminában Forrás Virág Judit Galéria

Csontváry 1901-ben festett szicíliai tájképének felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze. 

A festő több alkalommal is járt Szicíliában, az egyik ilyen utazása során festette ezt a képet, valamint párját, a Mandulavirágzás Taorminában című művét. „Csontváry szinte ugyanarról a pontról festette a két művet, azonban más irányba fordulva és más napszakban. Kicsit olyan ez, mint amikor ma valaki panorámafelvételt készít a mobiltelefonjával” – magyarázta Kelen Anna. „A Holdtölte Taorminában különlegességét növeli, hogy gyönyörű éjszakai tájat ábrázol, amelynek megfestése egyedi technikát követelt meg az alkotótól, emellett pedig nagyméretű, látványos kép.”

Csontváry képével nyílt meg a Róma - Budapest kiállítás
A Róma - Budapest kiállítás március 28-ig látható a Virág Judit Galériában Forrás Virág Judit Galéria

A kép értékét nehéz felbecsülni, annyi bizonyos, hogy jelenleg egy Csontváry-festmény tartja a magyar aukciós rekordot: a Titokzatos sziget című alkotást 2021-ben a Virág Judit Galéria aukcióján 460 millió forintért adták el.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk áprilisban? – 7 kiállítás, amivel könnyebb lesz berúgni a tavaszt Hová menjünk, miket nézzünk áprilisban? – 7 kiállítás, amivel könnyebb lesz berúgni a tavaszt 2024.4.1 9:51

A Róma - Budapest tárlat száznál is több, életvidám, színes, olaszos hangulatú, látványos festményt és egyéb műtárgyat vonultat fel. A Virág Judit Galéria több éven keresztül dolgozott a tárlat megnyitásán. Az alkotások nagy részét magángyűjtők adták kölcsön a kiállítás idejére, így olyan műveket is láthat a közönség, amelyeket soha, vagy csak nagyon ritkán mutatnak meg a publikumnak.     

Csontváry mellett a páratlan művészeti kiállítás a legnagyobb magyar festők – többek között Aba Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Patkó Károly, Vaszary János – képein és egyéb műtárgyakon keresztül mutatja be, hogy milyen hatással volt Itália a hazai képzőművészetre.