2024.3.3 10:24
Olvasási idő 5:02
Krajnyák Petra

Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves "Ördög Rózsája", aki saját korosztályában vadászott áldozataira

Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves
Forrás Sukan Post
TÖRTÉNETEK GYILKOSSÁG JAPÁN SOROZATGYILKOS
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Szakakibara Szeito japán legfiatalabb bűnözőinek egyike, aki a japán törvényhozást büntetőjogi reformra késztette. 1997 tavaszán az akkor 14 éves fiú a kobei gyermekgyilkosként írta be magát a kollektív emlékezetbe.

Szakakibara Szeito néven ismerte meg a világ a 14 éves japán fiút, aki 1997 márciusa és májusa között meggyilkolt egy 11 éves fiút, valamint egy 9 és egy 10 éves kislányra is rátámadt a Tainohata Elemi Iskolánál. A fiút Onibara és „A.“ álnéven is emlegették tévesen a japán médiában, mely mindvégig aktívan tudósított a kiskorú gyilkos rémtetteiről. Ugyanis a magát Szakakibara Szeito néven emlegető fiú, az amerikai zodiákus gyilkoshoz hasonlóan, több levelet is küldött a helyi újságoknak, melyekben részletesen beszámolt brutális tetteiről.

 A Zodiákus

1969. november 8-án az amerikai rendőrség kódnyelven írt levelet kapott a később Zodiákusként elhíresült sorozatgyilkostól. A Zodiákus egyedi kódnyelven írta leveleit, melyekben a rendőrség erőfeszítésein gúnyolódott, és minden esetben egy plusz jellel ellátott körrel írta alá. A legalább öt ember halálért felelős gyilkos kilétére máig nem derült fény, s talán éppen a személyét körüllengő misztikum miatt, sajnálatos módon megannyi rajongóra és másolóra is szert tett, többek között Japánban is.

@dailymail BREAKING: After ALL THESE YEARS? 🔪 #fyp#crimetok#truecrime#crimejunkie#zodiackiller#zodiac#truecrimetiktok#dailymailtruecrime♬ original sound - Daily Mail

A Copycat

Azuma Sinicsiro 1982. július 7-én született Kobéban. A kezdetben életvidám kisfiú hirtelen visszahúzódó személyiség lett, aki konzervatív családjában egyedül nagymamájával tudott kialakítani bensőséges viszonyt. Az idős asszony 1993-ban bekövetkezett halála mély sebet ejtett a zárkózott fiú lelkén, vonzalma a halál iránt szintén ezután bontakozott ki.

Kiemelt tartalom
Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett Judith Barsi tragikus története: világhírű gyereksztár lehetett volna a magyar kislányból, akivel a saját apja végzett tegnap 10:28 -kor

2015-ben megjelent, később betiltott emlékirataiban a gyilkosságok mellett részletesen beszámol gyerekkoráról. A 100 ezres példányban elkelt bestsellerből kiderült, hogy a temetést követően elővette halott mamája elektromos kézi masszírozó gépét, és a buddhista házi oltár előtt önkielégítést végzett vele, miközben nagyanyja képét nézte.

 

A 12 éves fiú meztelencsigák és békák feldarabolásával próbálta megismerni a halál természetét. Hamarosan olyan új „hobbikra“ tett szert, mint a bogarak és hüllők felboncolása, vagy macskák és galambok lefejezése. Biztonságérzetét az iskolában a zsebében hordozott kések és más éles vágó-, szúrószerszámok adták. Emlékirata szerint megnyugtatóan hatott rá, amikor pisztoly módjára ollót pörgetett a kezében.

Tizennégy éves korára olyan közismert gyilkosok váltak példaképeivé, mint Ted Bundy és a már említett Zodiákus, akinek védjegyeit le is másolta saját rémtettei elkövetésekor. Azuma olyan rettegett ember akart lenni, mint rettenetes bálványai, így következő áldozatait már embertársai közül szemelte ki. 

A gyilkossághoz vezető brutális út

1997. február 10-én egy kalapáccsal rátámadt két kislányra, akik szerencsére túlélték a támadást, melyről csak jóval később értesült a nyilvánosság. Az esetet rögtön titkosították, így a megtámadott gyerekek személyazonosságát homály fedi, akárcsak bűntény többi részletét.

Ajaka és apukája. Forrás 8 Kanteru

1997. március 16-án találkozott Jamasita Ajakával. A tízéves kislánytól Azuma megkérdezte, hol tudna kezet mosni, mire a negyedik osztályos kislány egy közeli általános iskolához kísérte. Miután a 14 éves fiú visszatért, azt mondta a háttal álló Ajakának, szeretné megköszönni segítségét. Mikor a kislány megfordult egy acélcsővel ütlegelni kezdte, az arra járó 9 éves Isikava Kaszumit pedig megkéselte. Azuma ezután hazabiciklizett, és a naplójában részletesen leírta a történteket. A bejegyzést az általa tisztelt és feltehetően általa is kreált istennek, Bamoidokusinnek címezte.

„Az én drága Bamoidokusinemnek,

Ma szent kísérletet hajtottunk végre, hogy bebizonyítsuk az emberiség törékenységét. Úgy döntöttem, hogy ezt a naplót megtartom emlékirat gyanánt. Amikor a lány felém fordult, felemeltem az acélcsövet, szerintem megütöttem vele párszor, de túl izgatott voltam ahhoz, hogy pontosan megjegyezzem hányszor.

Köszönöm Bamoidokusin. Kérlek továbbra is légy oltalmazóm.

Amint rátaláltak a lányokra, azonnal kórházba szállították őket. Ajaka ugyan túlélte a támadást, de március 23-án meghalt. Kaszumit hasba szúrta, de szerencsére felépült sérüléseiből. Egy 2022-ben adott interjúban Ajaka édesapja elmondta, nem telt el úgy nap az elmúlt 25 évben, hogy ne gondolt volna lányára, kinek emléke mélyen gyökeret vert a családtagok szívében. 

Seito Sakakibara (酒鬼薔薇 聖斗 Sakakibara Seito) egy akkor 14 éves diák álneve a japán Kobéból, aki 1997 márciusa és májusa között meggyilkolt egy 11 éves fiút és egy 10 éves kislányt. Onibara néven is azonosították (a japán média hibás tudósítása miatt), de valódi nevét a fiatalkorú elkövetők azonosítását tiltó japán jogi eljárások értelmében nem közölték a sajtóval, és a japán jogi dokumentációban hivatalosan "A fiú" néven szerepel.
Egy idős helyi asszony imádkozik a Tank-hegyen, ahol egy út menti szentély található, melyet Hasze Dzsun emlékére emeltek. Forrás Wikipedia

1997. május 24-én délután Azuma belebotlott következő áldozatába, az éppen nagypapájához tartó Hasze Dzsunba. A 11 éves kisfiú bátyja Azuma kevés barátainak egyike volt, így ismerősként könnyű szerrel a helyiek által Tank-hegy néven ismert dombra csalta, mondván, egy teknőst talált a közelben. Dzsun maradványait később egy, a Tank-hegyen található víztartály közelében találták meg.

Kiemelt tartalom
Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak Villám Buddha, falból kinövő csecsemők és rap-musical bandaháború: pszichedelikus japán filmek, amik álmodban is kísérteni fognak 2024.6.30 10:17

Azuma feltehetően egy cipőfűzővel megfojtotta, majd egy ideig a hegyen rejtegette a holttestet. Később egy fűrésszel tért vissza a bűntény helyszínére, hogy lefejezze és feldarabolja a kisfiú holttestét. Szemeit egy késsel kiszúrta, szemhéjait letépte, és megpróbálta kivágni nyelvét „emlékbe“, de a hullamerevség beálltával nem sikerült neki.

Levelek az „Ördög Rózsájától“

Seito Sakakibara (酒鬼薔薇 聖斗 Sakakibara Seito) egy akkor 14 éves diák álneve a japán Kobéból, aki 1997 márciusa és májusa között meggyilkolt egy 11 éves fiút és egy 10 éves kislányt. Onibara néven is azonosították (a japán média hibás tudósítása miatt), de valódi nevét a fiatalkorú elkövetők azonosítását tiltó japán jogi eljárások értelmében nem közölték a sajtóval, és a japán jogi dokumentációban hivatalosan "A fiú" néven szerepel.
Szakakibara aláírása, mely nagyon hasonló a Zodiákus gyilkoséhoz. Forrás Wikipedia

Miután ivott a 11 éves kisfiú véréből, abban a hiszemben, hogy az ártatlan, tisztalelkű fiú vére megtisztíthatja az ő bemocskolódott vérét, önkielégítést végzett, majd a torzót hátrahagyva távozott a levágott fejjel. Végül 1997. május 27-én elhelyezte Dzsun fejét a Tank-hegy mögötti elemi iskola kapujánál, ahol a karbantartó bukkant rá egy pirossal írt levéllel együtt.

A játék elkezdődött. Ezért a játékért pedig saját életemet teszem kockára. Ha elkapnak, valószínűleg felakasztanak. A rendőrségnek dühösebben és elszántabban kéne keresniük.  Csak akkor szabadulok meg az engem kínzó, múlni nem akaró gyűlölettől, amikor ölök, csak ekkor tudok megbékélni. Amikor másoknak fájdalmat okozok, csak akkor tudok enyhíteni a saját fájdalmamon. Ti, rendőrök, állítsatok meg, ha tudtok. Mindenáron látni akarom, ahogy az emberek meghalnak, számomra izgalmas a gyilkolás. Véres ítéletet kell végrehajtani az évekig tartó mérhetetlen megkeseredésemért.

Aláírás: Shooll Killer

Anonimitását megőrizve Azuma a Zodiákus gyilkos monogramjára emlékeztető keresztszerű szimbólummal zárta levelét a félreírt „School Killer“ aláírás mellett. A rendőrök rögtön felfedezték a hasonlóságot a nemzetközi szinten rettegett gyilkos és levél írója között. Sejtették, hogy másolóval van dolguk.

Kiemelt tartalom
Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv Létezik japán irodalom Murakami Harukin túl is! Íme 13 zseniális japán könyv 2024.6.16 9:08

1997 júniusában a Kobe Sinbun nevű helyi újság egy szintén piros tintával írt levelet kapott, melynek feladója egy bizonyos Szakakibara Szeito (酒鬼薔薇聖斗) volt. Azuma ekkor hivatkozott először magára álnevén, melyet szándékosan riasztó karakterekkel írt: az alkohol, ördög, rózsa, szent és magasságos vezető jelentésű írásjegyeket használta. A Szeito női nevet pedig talán a rendőrség félrevezetése érdekében választotta. 

Seito Sakakibara (酒鬼薔薇 聖斗 Sakakibara Seito) egy akkor 14 éves diák álneve a japán Kobéból, aki 1997 márciusa és májusa között meggyilkolt egy 11 éves fiút és egy 10 éves kislányt. Onibara néven is azonosították (a japán média hibás tudósítása miatt), de valódi nevét a fiatalkorú elkövetők azonosítását tiltó japán jogi eljárások értelmében nem közölték a sajtóval, és a japán jogi dokumentációban hivatalosan "A fiú" néven szerepel.
A Tomogaoka Elemi Iskola, ahol Szeito elhelyezte Dzsun fejét. Forrás Wikipedia

A japán média a tragédiától volt hangos, melynek ismeretlen elkövetőjét Onibara, vagyis az „Ördög Rózsája“ néven emlegették. Szeitot azonban felháborította, hogy az újságírók átkeresztelték. A következő Kobe Sinbunnek küldött levelében megfenyegette a sajtó munkatársait, hogy amennyiben ismét megszentségtelenítik a nevét, megöl három „zöldséget“ egy hét alatt.

1997. június 28-án este 7 óra körül letartóztatták Szakakibarát, mint főgyanusítottat. Bár nem tudni, hogyan sikerült a rendőrségnek kapcsolatba hozni Azumát a gyilkossággal, a késelést túlélő lány vallomásai és a kézírás elemzés valószínűleg segítségükre lehetett. A fiú szobájában megtalálták naplóját, amelyben részletesen megemlékezett a gyilkosságokról, valamint Hitlerről és sorozatgyilkosokról szóló könyvekre bukkantak. A kihallgatás alatt Szeito hamar megtört, mindent bevallott. Zokogva kérdezte, mikor fogják kivégezni.

A Tainohata Elemi Iskola előtt helyezte el Szaszakibara Dzsun fejét. Forrás 8 Kanteru

Felnőttként biztos halálbüntetés várt volna rá, de a törvény megvédte őt: Szakakibarát nem lehetett elítélni kiskorúként. A tárgyalás után egy mentálisan vagy fizikailag beteg fiatal bűnözők számára fenntartott intézetbe került, ahonnan 2004. március 11-én, 21 éves korában épségben és új személyazonossággal feltételes szabadlábra helyezése után távozott. 2005-ben már teljes értékű, szabad polgárként élhette életét. A jelenleg negyvenes éveiben járó férfi új identitása és tartózkodási helye ismeretlen.

Epilógus

A kobei gyermekgyilkosságok jelentősen megváltoztatták a társadalommal együtt a japán büntetőjogot is. Három évvel Azuma elítélése után a japán parlament 16 évről 14 évre csökkentette a büntethetőségi korhatárt, ezt később ismét felülbírálták, miután egy 11 éves kislány meggyilkolta egyik kortársát.

Tainohata Elemi Iskola a helyszíneléskor. Forrás 8 Kanteru

Szabadulása megrázta és megosztotta a társadalmat, az áldozatok hozzátartozói bővebb tájékoztatást kértek a kormánytól az elkövető állapotáról, ugyanis többen megkérdőjelezték, valóban rehabilitálták-e. Hasze Dzsun édesapja, a szabadulásról értesülve nyilatkozatában kijelentette, hogy Azuma rengeteg nehézséggel fog szembenézni, miután visszatér a társadalomba, az efféle megpróbáltatásokat pedig megérdemli.

Az általa elkövetett bűncselekményeket még életével sem lehet jóvátenni. Remélem, hogy ezt nem fogja elfelejteni, és nehéz keresztet cipelve a hátán éli majd az életét.

– mondta.

Az akkori miniszterelnök, Koizumi Dzsunicsiro is hangot adott vegyes érzelmeinek Azuma szabadulásával kapcsolatban, ugyanakkor kijelentette, hogy nem tehetnek mást, minthogy szabadon engedik a férfit és esélyt adnak a rehabilitációra.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!