2024.2.27 19:30
Olvasási idő 2:40
Kremmer Magdi

„A summer body télen épül” – Fogyókúrával vagy testpozitivitással érdemes készülni a nyárra?

„A summer body télen épül” – Fogyókúrával vagy testpozitivitással érdemes készülni a nyárra?
Forrás Britanny Runs a Marathon (2019) - Material Pictures
ÉLETMÓD BODY POSITIVITY DIÉTA NYÁR TESTKÉPZAVAR

Hamarosan véget ér az oversized pulcsik és baggy nadrágok évszaka. De mit tehetünk akkor, ha a rövidnadrágok, ujjatlan felsők és fürdőruhák viselésének már a gondolata is szorongással tölt el bennünket?

Ahogy közeledik a tavasz, a közösségi média lifestyle-szegmense két táborra oszlik: a fitneszguruk arra bíztatnak bennünket, hogy kezdjünk el most edzeni a nyárra, a body positivity influenszerek pedig emlékeztetnek minket arra, hogy „minden test bikinitest”. De miért kezdenek ilyenkor sokan szigorú fogyókúrába? És a tökéletes test nélkül hogyan lehet nyáron fürdőruhába bújni? 

Azt gondolnánk, hogy az újévi fogadalmak miatt január a legforgalmasabb hónap az edzőtermekben, meglepő módon azonban tavasszal, főleg március és április folyamán, még januárnál is többen járnak le edzeni. Ennek egyszerű oka van: a nyár közeledtével mindenki elkezd a bikinitestre gyúrni. Míg a téli hónapokban nagy pulóverekbe burkolózunk, a rövidnadrágok és a fürdőruhák évszaka sokakban szorongást kelt. A médiában sokáig azt láttuk, hogy tökéletes testtel, kerek idomokkal vagy épp kidolgozott izmokkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy fürdőruhába bújjunk. A body positivity mozgalom térnyerésével ez átfordulni látszik, azonban mégis évről évre minden tavasszal megtelnek az edzőtermek. Sokan két-három hónapos átalakulásban reménykednek, hogy nyáron végre magabiztosan mutatkozhassak az utcán vagy a strandon. 

 A három hónapos bikinitest mítosza

Sokan úgy gondolják, hogy két-három hónap bőven elég arra, hogy elérjék a tökéletes bikinitestet. Tavasszal a közösségi média is megtelik a különböző, gyors átalakulást ígérő edzésprogramokkal, anyagcserét felpörgető csodaitalok receptjével és hatékony diétákkal. Hatalmas biznisz ez a fitneszinfluenszereknek, akik ilyenkor könnyedén adják el edzésprogramjaikat és receptkönyveiket. Az átlagember tele van szorongással, ha arra gondol, hogy néhány hónap múlva mások előtt kellene fürdőruhában mutatkoznia, épp ezért mindent megtenne annak érdekében, hogy a teste megfeleljen a szépségideálnak. A népszerű szólás szerint a „nyári test télen épül”, ami épp arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy ahhoz, hogy nyárra formába lendüljünk, nem elég áprilisban fogyókúrázni, már a téli hónapokban érdemes elkezdeni építeni a bikinitestet. Azonban ez a hozzáállás is egy tökéletes testet állít az életmódváltás középpontjába ahelyett, hogy a fizikai vagy mentális egészségre koncentrálna. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

KAYLA ITSINES (@kayla_itsines) által megosztott bejegyzés

 

Kayla Itsines fitnesszinfluenszer a Bikini Body Guide nevű 28 napos programjával lett ismert.

Minden test bikinitest

A body positivity mozgalomnak köszönhetően megjelentek az ellenhangok, amelyek hangsúlyozzák, hogy minden test bikinitest, és nem kell szupermodelleket idéző külsővel rendelkeznünk ahhoz, hogy fürdőruhába bújjunk. Ez a megközelítés rengeteg embernek segít abban, hogy elfogadja önmagát, valamint felülírja bennük azokat az irreális elvárásokat, amelyeket a média és a társadalom támaszt. A mozgalom felhívja rá a figyelmet, hogy a filmekben vagy az Instagram-posztokon látott tökéletes testek nem valósak, és az embereknek lehetnek hurkáik, striáik és narancsbőrük. Ez az elfogadó és pozitív hozzáállás segít abban, hogy mindenki magabiztosan érezze magát a bőrében függetlenül attól, hogy milyen alakja vagy testalkata van.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Megan Jayne Crabbe 🐼 (@meganjaynecrabbe) által megosztott bejegyzés

Megan Jayne Crabbe az egyik legnépszerűbb bopo influenszer. 

 A változás is lehet egészséges

Azt gondolni azonban, hogy minden diéta és edzésterv ördögtől való, szintén káros. Simán lehet, hogy szeretnél zsírt égetni, erősödni, hajlékonyabbá válni vagy növelni az állóképességed, és ezzel alapvetően nincs gond. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a változás milyen módon zajlik, milyen motivációk állnak mögötte. Ha az önmagunkkal szembeni kritikus gondolatok hajtanak bennünket, és minél gyorsabban szeretnénk drasztikusan változtatni a külsőnkön, fogyókúrázás előtt érdemes lenne először a fejünkben rendet tenni. A legtöbb 30 napos challange, bikini body program lehet, hogy látványos változást hoz, de amint véget ér a kihívás, vissza is fogsz térni a korábbi szokásaidhoz, és nézhetsz ki bármilyen jól, a kritikus gondolatok újra és újra fel fognak bukkanni. Ha azonban a változás az öngondoskodásról szól, hosszú távon szeretnénk új szokásokat beépíteni és alakítani magunkon, sokkal sikeresebbek leszünk.

Kiemelt tartalom
A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra A féregdiéta nem csak a viktoriánus nők körében volt népszerű, még ma is hódít a beteg fogyókúra 2024.4.10 18:35

Olyan életmódbeli változtatásokat érdemes tenni, amelyek nem elvesznek, hanem inkább hozzáadnak az életminőségünkhöz, és amiket nem kibírni kell, épp ellenkezőleg: élvezni is tudunk. Lehet, hogy ez csak heti két edzést vagy kocogást jelent, esetleg azt, hogy több zöldséget és gyümölcsöt eszel. Ha a sanyargatás helyett gondoskodsz magadról, és közben tudsz megértéssel és kedvességgel fordulni saját magad felé, mindegy lesz, hogy milyen is az a bizonyos bikinitest.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!