2024.1.31 10:00
Olvasási idő 1:57
Maier Péter

PREMIER: Táncházas hangulatból és dühbe fojtott szerelmi bánatból gyúrta össze új dalát a Pandóra Projekt

PREMIER: Táncházas hangulatból és dühbe fojtott szerelmi bánatból gyúrta össze új dalát a Pandóra Projekt
Forrás Kriskó Flóra
ZENE MAGYAR ZENE PANDÓRA PROJEKT PREMIER

A magyar ethnopop színtér egyik legígéretesebb feltörekvő zenekara kisebb hiátust követően hozta el "Beleszakad" című legújabb dalát, amely nálunk hallható először.

Közel fél év után új dallal tér vissza Végh Janka és Major Dorci duója, az ethnopop világában alkotó Pandóra Projekt. A videóklippel megjelenő Beleszakad egy éppen készülő nagylemez előfutára, és itt, a REFRESHER Magyarország oldalán hallható és látható először.

A 2021-ben indult Pandóra Projekt debütáló albuma, a Körbe-körbe karikába tavaly év elején jelent meg. Azóta egy daluk, a 2023 augusztusában bemutatott Nem olyan került a világ elé. A kisebb hiátus után azonban most itt a folytatás, amely a tőlük megszokott egyveleget hozza, a népzenei hagyományokból és az elektronikus popzene hatásaiból kikeverve. A magyar folklórban visszatérő jelenség, hogy a népdalokat alkotó közösségek dalaikban pimasz, akár dühös módon fejezik ki problémáikat. A Pandóra Projekt ezen a téren is próbál illeszkedni a népzene hagyományaihoz, ugyanis hasonló attitűddel készült ez a dal is. Céljuk az volt, hogy visszaadják, milyen az, amikor a szomorúság helyét átveszi egy intenzívebb érzelem.

A dal az ebben a dühben való fortyogást reprezentálja és szabadítja fel, hiszen ez is az érzelmeink közé tartozik – megélése ugyanolyan fontos, mint az, hogy sírjunk vagy nevessünk. A cél az, hogy hallgatása közben engedjük magunkat szabadon mérgelődni és tombolni

– fogalmazott Végh Janka.

„Énekeljük és táncoljuk ki a bajokat” – ez a Pandóra Projekt mottója, és értelemszerűen itt is visszacseng az, ahogyan letűnt korokban a népzene funkcionált az emberek életében. Végh Janka és Major Dorci ahhoz hasonló atmoszférát szeretnének teremteni a koncertjeiken is, mint amilyet a hagyományos táncházakban tapasztalhat az ember.

Pandóra Projekt
Képkocka a Pandóra Projekt új klipjéből Forrás Szöllősi Tamás

Tavaly márciusban a Margaret Islanddel turnéztunk. Miskolcra menet ültünk a buszban, néztük a tájat, a dalból már megvolt egy rész, ezt összetapsolgattuk Jankával, ebből megszületett a második verze és a refrén is. Szeretjük élesben kipróbálni, működnek-e a dalaink, ezért a következő állomáson már játszottuk is, a decemberi fonós koncertünkön pedig együtt kiabálta velünk a közönség, hogy »nem vagyok már a babád«. Ez mindig csodálatos érzés. Most ez az egyik kedvenc dalunk

– meséli Major Dorci arról, hogyan próbálták ki a dalt ezekben a bulijaikban. 

Az új számhoz a Batboyjal is együtt dolgozó Pablo Peti készített videóklipet. A koncepciót Végh Janka alkotta meg, és szerette volna, hogy a kiabálás is hangsúlyos szerepet kapjon a videóban. A klip a kettőségérzésre próbál fókuszálni olyan motívumokkal, mint például a kötélhúzás, amely Major Dorci számára a párkapcsolatokon belüli „húzd meg, ereszd meg“ játékot, a zenekaron belüli dinamikáikat és az önmagukkal folytatott harcokat is jelképezi.

Képkocka a Pandóra Projekt Beleszakad című klipjéből
Képkocka a Pandóra Projekt Beleszakad című klipjéből Forrás Szöllősi Tamás

A Beleszakad új érát nyit a Pandóra Projekt életében, ugyanis egy készülő album előfutára, amely idén ősszel érkezik majd. A dal elkészítésében Toldi Miki és a Margaret Islandből ismert Törőcsik Kristóf támogatta a duót. „Nagyon élveztük a közös munkát, és úgy érezzük, kezdjük megtalálni a saját hangunkat“ – mondta Dorci az elismert producerről. Hozzáteszik: a lemez megjelenése előtt azért még szeretnének találkozni a közönséggel is, így a következő koncertjüket is hamarosan bejelentik.

A Pandóra Projekt Beleszakad című dalának klipjét itt láthatod:

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!